latinica  ћирилица
08/05/2017 |  19:32 | Аутор: РТРС

На дневном реду поново сет закона о акцизама

Сет закона о акцизама поново ће се у четвртак, 10. маја, наћи пред посланицима Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, уз негативно мишљење Комисије за финансије и буџет, али и позитивно мишљење Уставноправне комисије овог дома.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

Посланици ће се на сједници изјаснити о негативном мишљењу Комисије за финансије и буџет, која није прихватила принципе закона.

Према Пословнику о раду, Представнички дом може још једном да врати Комисији на разматрање ове законе, уколико не усвоји негативно мишљење Комисије. Ако Комисија за финансије и буџет и други пут да негативно мишљење о законима, то ће значити да престаје њихова даља парламентарна процедура.

Овим законским приједлозима, које је већ усвојио Дом народа, предвиђено је повећање акциза на гориво за 15 фенинга по литру.

На дневном реду сједнице је, у првом читању и по скраћеном поступку, и Приједлог закона о осигурању депозита у банкама БиХ, који је Комисија за финансије и буџет подржала у првој комисијској фази.

Пред посланицима ће се у првом читању наћи Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управи којим се омогућава Управној инспекцији да, уз непосредни, може вршити и посредни инспекцијски надзор увидом у документацију за више од 2.200 невладиних организација уписаних у Регистар Министарства правде БиХ, што захтијева знатно мање времена и процес надзора чини ефикаснијим.

Измјенама и допунама овог закона, чији је предлагач Савјет министара БиХ, обезбјеђује се системска примјена Закона о државној служби у институцијама БиХ, те се на три мјесеца ограничава технички мандат и именовање вршилаца дужности, уз могућност продужења за још три мјесеца само у нарочито оправданим случајевима.

У првом читању посланици ће разматрати и Приједлог закона о допуни Закона о управи којим се предвиђају санкције за непоступање по захтјевима Парламентарне скупштине БиХ, укључујући и одговарање на питања посланика и делегата, узимајући у обзир да је знатан број органа управе БиХ за свој рад директно одговоран Парламентарној скупштини БиХ.

Уставноправна комисија Представничког дома затражила је од Колегијума Представничког дома БиХ продужење рока од 20 дана за достављање извјештаја о Приједлогу закона, чији је предлагач посланик Дамир Арнаут из СББ-а.

Посланици ће у првом читању разматрати и Арнаутов Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ којима се предвиђа да возила хитне помоћи и ватрогасна возила имају право првенства над возилима под пратњом, што према важећем закону није случај.

Пред посланицима ће се наћи и материјал Дирекције за европске интеграције БиХ - информација о напретку у процесу испуњавања услова БиХ на европском путу, Акциони план за реализацију приоритета из извјештаја о БиХ за прошлу годину, четврти консолидовани извјештај о напретку спровођења Акционог плана за реализацију Реформске агенде БиХ и Акциони план за реализацију Реформске агенде БиХ за све нивое власти.

На дневном реду сједнице су и први извјештај о мониторингу спровођења Стратегије за борбу против корупције 2015–2019. година и Акционог плана за спровођење Стратегије за борбу против корупције 2015–2019 година.

Пред посланицима ће се наћи и финансијски и годишњи извјештај Централне банке БиХ за прошлу годину.

Извор: СРНА