latinica  ћирилица
08/05/2017 |  22:13 ⇒ 23:06 | Аутор: РТРС

Ловачка удружења у БиХ имају 350.000 комада оружја

За издавање оружаних листова у Федерацији БиХ су надлежи кантони, а у Републици Српској МУП Српске.
Оружје - Фото: СРНА
ОружјеФото: СРНА

Према федералном закону, колико ће грађанин тог ентитета имати комада оружја зависи од тога у којем кантону живи, јер су кантони надлежни за издавање дозволе за оружје.

Тако, нпр. у Сарајевском и ЗДК кантону није ограничен број комада оружја које један грађанин може да посједује. У Тузланском кантону уз дозволу, грађанин може имати један пиштољ и пет ловачких пушака. Недавно усвојени Закон о оружју и муницији у ХНК дозвољава да једно лице легално може посједовати 12 комада оружја - пет пиштоља и седам ловачких пушака, што значи да четверочлана породица у овом кантону може легално посједовати скоро 50 комада оружја. Услови за издавање одобрења за набавку оружја су навршена 21 година, те постојање оправданог разлога за набавку.

Грађани овај закон сматрају бесмисленим, међутим, кантонални министар унутрашњих послова Слађан Беванда истиче да је овај закон у суштини рестриктивнији од старог с обзиром да претходни закон није предвиђао колико комада оружја легално може посједовати једно лице.

Десет кантона и исто толико различитих прописа су посљедица непостојања федералног закона, а његов приједлог је усвојен у Представничком дому, те чека зелено свјетло у Дому народа.

Осим издавања дозвола, овим законом би биле регулисале и санкције за неовлаштено посједовање оружја. Према досадашњој  пракси у Сарајевском кантону се кривично одговара за нелегално посједовање оружја, док се то у ХНК третира као обични прекршај. Према неким процјенама, у БиХ је нелегално 750 хиљада комада оружја.

Ипак, о нелегалним арсеналима се тек нагађа, али по службеним подацима из 2016. у броју оружја предњаче ловачка удружења са 350 хиљада комада оружја, 200.000 у Републици Српској и 150.000 у Федерацији БиХ. Мало је познато да БиХ има кординационо тијело за контролу лаког наоружања. Задатак овог тијела је да усагласи јединствене стандарде за БиХ, што очито није до сада заживјело.

Извор: Н1