latinica  ћирилица
09/05/2017 |  11:09 | Аутор: РТРС

Губљење у простору - први знак Алцхајмера

Губљење у простору, чак и у познатом окружењу, може да буде први знак Алцхајмерове болести, резултати су најновијег истраживања.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

У студији Универзитета у Единбургу наводи се да је утврђена веза између дијела мозга који се користи за навигацију и могуће будуће болести.

Циљ нове студије под називом "Спријечити", у коју су укључени и други британски центри, је да се открију први симптоми болести код људи који су још млади.

Алцхајмерова болест се обично не дијагностикује до шездесетих година, када је већ дошло до значајног оштећења мозга, пише "Индипендент".

Истраживачи наводе да су поремећене вјештине навигације један од првих показатељи болести.

Током истраживања испоставило се да је већи ризик био код оних особа које нису постигле добре резултате у тестовима мјерења способности визуализације свог положаја. Испитаници су били стари између 41 и 59 година.

Испоставило се да је код њих дио мозга задужен за навигацију, звани хипокампус, мањи.

У истраживању је кориштен такозвани тест четири планине, када се испитанику покаже слика планине коју он мора да идентификује у селекцији четири друга пејзажа.

Научници су утврдили да здрав начин живота може да спријечи развој болести, укључујући шетњу од 30 минута четири пута седмично.

Извор: Срна