latinica  ћирилица
10/05/2017 |  07:45 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Парламент Српске - Измјенама закона до квалитетније заштите трудница и породиља (ВИДЕО)

Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је у Бањалуци разматрањем извјештаја о раду Министарства унутрашњих послова Српске у 2016. години у коме се наводи да је МУП успјешно реализовао послове и задатке са задовољавајућим степеном ефикасности.
Сједница Народне скупштине Републике Српске (Фото: НСРС) -
Сједница Народне скупштине Републике Српске (Фото: НСРС)

20.50 - Посланици владајућих и опозиционих странака у Народној скупштини Републике Српске сматрају да Џендер центар треба да иницира измјене закона ради квалитетније заштите трудница и породиља, као и унапређења положаја жена на селу.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић је током расправе о посебном извјештају о усаглашавању закона и других прописа Српске са правним стандардима за равноправност полова истакла да су жене и даље слабије плаћене од мушкараца, те подвргнуте мобингу при запошљавању.

Циљ посебног извјештаја јесте да се прикажу досадашњи рад и резултати Џендер центра на усаглашавању прописа, те идентификују препреке и могућности за унапређење овог процеса.

У извјештају се напомиње да је од кључне важности да Влада и Народна скупштина буду упознати са овим процесом и његовом реализацијом јер је усаглашавање прописа обавезно и мора се поштивати.

"Може се констатовати да је процес усаглашавања прописа дјелимично испуњен и да у неким областима готово да није ни почео", навела је директор Џендер центра Мирјана Лукач.

Она је рекла да је овај процес значајан због тога што нормативно-правни оквир ствара услове за остваривање права мушкараца и жена на равноправној основи и без дискриминације, те омогућава надлежним институцијама у свим областима да своју обавезу примјене стандарда за равноправност полова уведу у законе и реализују у пракси.

Посланици су размотрили посебни извјештај о усаглашавању закона и других прописа Републике Српске са правним стандардима за равноправност полова.

Народна скупштина размотрила је и извјештај о стању и положају припадника националних мањина у Републици Српској од 2003. до 2016. године у коме се наводи да је у Српској признато 17 националних мањина, а да се више од 14.000 грађана изјашњавају као припадници националних мањина.

Националне мањине имају своја удружења у Српској, што је значајно за његовање традиције тих народа.

"Може се утврдити да су права и положај припадника националних мањина, међу којима су Црногорци, Италијани, Чеси, Роми, Руси, Украјинци и други, достигла виши ниво у односу на 2003. годину, што истовремено не значи да је тај положај задовољавајући", напомиње се у извјештају.

У извјештају се истиче да је неопходно извршити измјене и допуне закона о заштити права припадника националних мањина у смислу прецизно дефинисане припадности тим мањинама, као и механизма признавања нових мањинских заједница.

Сједница Народне скупштине биће настављена сутра разматрањем извјештаја о активностима институције Омбудсмана за људска права БиХ у 2016. години.

Биће разматрана и информација о одлукама о помиловању у 2016. години.

Посланици ће разматрати и информацију о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања ЕУ са прегледом мјера и активности реализованих током 2016. године, те о оствареним резултатима у приближавању прописа Српске прописима ЕУ.

Сједница Народне скупштине биће настављена сутра у 10.00 часова.

19.11 - Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш рекао је данас да је за реализацију програма рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица у прошлој години било планирано 7.918.000 КМ.

"Министарству за избјеглице и расељена лица Републике Српске у прошлој години дозначено је 4.033.098 КМ, а вриједност одобрених пројеката износила је 3.977.255 КМ", рекао је Чордаш у Народној скупштини Републике Српске, образлажући извјештај о реализацији наведеног програма.

Он је истакао да су основни циљеви Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске у реализацији наведеног програма били наставак обнове и реконструкције стамбених јединица и инфраструктуре за потребе расељених лица и повратника.

"Циљ је био да буду обезбијеђени сви видови алтернативног смјештаја за породице које на такав смјештај имају право, здравствено осигурање, те стимулисање одрживог повратка", додао је Чордаш.

Он је навео да је настављено и враћање имовине и станарских права, као и рјешавање статусних питања расељених лица.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је извјештај о реализацији програма рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица у прошлој години.

17.45- Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је данас да су улагања у науку и технологију Српске инвестиција у будућност.

Комић је у завршном обраћању у Народној скупштини о извјештају о реализацији Стратегије научног и технолошког развоја Републике Српске 2012-2016. година, рекао да овдашња привреда треба више да стреми ка иновацијама.

"У овоме не треба само да учествује ресорно министарство, већ цијело друштво и посебно пословна заједница", навео је Комић.

Он је рекао да ресорно министарство ради на приближавању Републике Српске европском и свјетском истраживачком простору.

"Имамо квалитет и изузетне научне скупове, а треба да радимо на научним часописима који ће бити индексирани на прави начин. Радимо много на промоцији науке, јер тај пут младима може да донесе лични успјех, али и напредак цијелог друштва", поручио је Комић.

Посланик СНСД-а Гордана Тешановић истакла је да је свијест о значају развоја науке и технологије у Српској недовољно развијена, те да медији о томе ријетко извјештавају.

"Такви извјештаји остају у сјени дневнополитичких тема, међутим наука и технолошки развој морају бити промовисани и код нас као у свим развијеним земљама", навела је Тешановићева током расправе о овом извјештају.

Посланик СДС-а Желимир Нешковић рекао је да подршку развоју науке и истраживања у Српској треба да дају и привредни субјекти, јер од тога зависи њихов развој.

17.15 - Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је, након паузе, разматрањем извјештаја о реализацији Стратегије научног и технолошког развоја Републике Српске 2012-2016. година.

Посланици ће разматрати и извјештај о реализацији Програма рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица за 2016. годину.

Народна скупштина Републике Српске прије паузе размотрила је извјештаје о раду Министарства унутрашњих послова Српске у 2016. години и о извршавању послова и задатака у вези са реализацијом пописних активности и објављивањем резултата пописа.

15.31 - Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је данас да је Стратегија научног и технолошког развоја Републике Српске 2012–2016. година дјелимично успјешно реализована.

Образлажући у Народној скупштини извјештај о реализацији Стратегије научног и технолошког развоја Републике Српске 2012-2016. година за период од 1. јануара 2012. до 31. децембра 2016. године, Комић је рекао да је ресорно министарство подржало реализацију стратешког циља "јачање друштвене свијести о значају и улози науке и технологије" суфинансирањем организовања неколико важних научних скупова.

"Стратешки циљ `развој људских ресурса` дјелимично је остварен. Број истраживача са пуним радним временом осцилира између 814 у 2012. години до 884 у 2015. Знатно је повећан број лиценцираних студијских програма трећег циклуса, са три лиценцирана програма у 2014. години на 22 у 2016. години", навео је Комић.

Он је рекао да је Министарство препознало важност улагања у људске ресурсе, те је увело програмске активности за подршку учешћа домаћих истраживача на међународним научним скуповима.

Комић је истакао да су у Републици Српској и даље скромна улагања у истраживање и развој /ГЕРД/.

"Реализација стратешког циља `повећање финансијских улагања у истраживање и развој` одржала се у 2015. години на истом нивоу као и 2014. Укупни ГЕРД у 2015. години износио је 17.935.000 КМ", рекао је Комић и додао да је највише инвестирао пословни сектор 9.780.000 КМ.

У односу на 2014. годину, буџетска издвајања за истраживање и развој /ГБОАРД/ у Српској у 2015. години су нешто нижа 4.586.523 КМ у односу на 4.845.285 КМ у 2014. години.

"Ипак, то је и даље знатно повећање у односу на 2013. годину /4.023.990 КМ/. Иако је очувана стабилност у овом сегменту, стратешки циљ о издвајању од 0,5 одсто БДП-а није остварен. У земљама региона веома је слична ситуација", наводи се у извјештају.

15.15 - Циљ извјештаја о извршавању послова и задатака у вези са реализацијом пописних активности и објављивањем резултата пописа, који је данас размотрила Народна скупштина, јесте да на тачан, непристрасан и објективан начин пружи јасну слику о активностима у вези са пописом проведеним од 1. до 15. октобра 2013. године.

Директор Републичког завода за статистику Радмила Чичковић је рекла да је Завод успио да објави поуздане, корисне и методолошки исправне податке пописа за територију Српске, који ће послужити у припреми и провођењу развојих планова у свим сферама друштвеног и економског живота.

"Резултати пописа објављени су благовремено и у складу са наведеним законом", рекла је Чичковићева у обраћању посланицима.

Она је додала да је ријеч о изузетном напору Завода да се ова активност реализује у складу са важећом легислативом и међународним стандардима, те да се у овој изузетно важној и сложеној активности истовремено заштите интереси Српске.

"Објављивањем резултата пописа за Српску завршене су све најважније активности у вези са пописом, као најкомплекснијим и свеобухватним статистичким истраживањем, које је проведено на територији Српске и БиХ", рекла је Чичковићева.

Она је навела да су из извјештаја јасно видљиви сви напори Завода да спријечи објављивање резултата пописа који нису у складу са законом, међународним стандардима и правилима струке.

"Иако су такве резултате пописа објавиле друге двије статистичке институције у БиХ, плод настојања Завода за професионалним обављањем овог посла је видљив. Доказ о исправности и професионалности таквих ставова Завода је чињеница да је Агенција, приликом објављивања резултата контролног пописа, објавила да је мање од 200.000 људи који су пописани, а нису требали бити, те да је више од 40.000 људи који су требали бити укључени у попис", поручила је Чичковићева.

У резимеу овог извјештаја се посебно наглашава да Међународна посматрачка мисија /ИМО/, чији је задатак био да непристрасно врши мониторинг пописа и да јача повјерење у попис, није била досљедна у ставовима које је заступала и препорукама које је давала статистичким институцијама.

"Кључне препоруке ИМО биле у супротности са Законом земље у којој врше мониторинг. Својим поступцима јасно су показали пристрасност и ставили се на ону страну у попису која није поступала у складу са прописима. Све ово је битно утицало на ток и резултате пописа", наводи се у извјештају.

Расправи о овој тачки дневног реда у Народној скупштини нису присуствовали посланици коалиције "Домовина", који сматрају да је су једини валидни резултати пописа они које је објавила Агенција за статистику БиХ, а не Републички завод за статистику.

Према попису становништва, домаћинстава и станова, у Српској има 1.170.342 становника.

14.15 - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач поручио је данас да ће сви који су учествовали у ратним злочинима одговарати за оно што су радили и да од тога нико неће бити амнестиран. Лукач је, упркос тврдњама да је у тој институцији запослено премало припадника бошњачког и хрватског народа, рекао да нема дискриминације у вези са запошљавањем у Министарству унутрашњих послова /МУП/, те да за све кандидате постоје исти захтјеви, услови и прилике.

Он је у завршној ријечи о извјештају о раду МУП-а Српске у 2016. години рекао да постоји потреба за реконструкцијом многих објеката станица полиције у Српској, али да треба водити рачуна о расположивим средствима.

Лукач је истакао да је због повећавања опште безбједности грађана потребно "покривање општина и градова у Српској видео-надзором".

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је Српској због изазова у региону потребна опремљенија и обученија полиција, која ће дати веће гаранције безбједности у Републици.

Стевандић је нагласио да је стопа свих врста криминалитета у Српској мања у односу на ФБиХ, као и да је расвијетљеност свих врста криминалитета у Српској много већа у односу на ФБиХ.

Посланик ДНС-а Славко Глигорић рекао је данас да Српска мора стално да улаже у МУП с циљем заштите и повећања безбједности грађана.

Према његовим ријечима, мора се улагати не само у обучавање припадника МУП-а, већ и у развој и обезбјеђивање нове и савремене технике.

Посланик СНСД-а Вања Бајић рекао је да је у прошлој години дошло до повећања броја кривичних дјела у области високотехнолошког криминалитета.

Бајић је изразио задовољство што нема кривичних дјела изазивања расне и националне мржње на подручју Приједора, у коме живи велики број Бошњака.

Посланик Напредне Српске Адам Шукало рекао је да је МУП Српске у одређеним сегментима испунио очекивања, али да је незадовољан борбом против привредног криминалитета, који уништава привредно-финансијски систем Српске.

13.00 - Посланик Српске радикалне странке Републике Српске Миланко Михајилица рекао је да постоји напредак у раду Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске када је ријеч о општем криминалитету, области саобраћаја и одржавању јавног реда и мира, али да нема расвјетљавања крупних афера и случајева привредног криминалитета.
Посланик СНСД-а Драго Калабић истакао је да се у јавности ствара перцепција да полиција неће да хапси криминалце, али да су за многе ствари, с тим у вези, одговорна надлежна тужилаштва и правосуђе.

"МУП је сервис тужилаштва што раније није био случај. МУП је раније имао много већа овлашћења", оцијенио је Калабић.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић похвалио је формирање полицијских управа МУП-а Српске и додао, да и у источном дијелу Српске треба оформити и лоцирати једну јединицу за борбу против тероризма.

11.55 - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је данас да Министарство унутрашњих послова Српске, као један од главних елемената државности Српске, квалитетно ради свој посао.
Жунић је истакао да МУП Српске у бројним сегментима биљежи позитивне резултате.

"Људи на његовом врху поставили су добре стратешке правце и остваривали оперативне циљеве који су довели до позитивних ефеката", рекао је Жунић током расправе о извјештају о раду МУП-а Републике Српске у 2016. години.

Посланик Коалиције "Домовина" Недим Чивић оцијенио је квалитетним извјештај о раду МУП-а Републике Српске у 2016. години, те похвалио његов рад на плану спречавања злоупотребе дроге.

Чивић је рекао да треба процесуирати све који су чинили злочине, не правећи разлику када је ријеч о вјерској и националној припадности. "МУП треба да истражи све ратне злочине у вези са страдањем бошњачког народа", поручио је Чивић.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да МУП треба заштитити интересе Српске у великим фирмама, међу којима су "Бирач", Рудници жељезне руде "Љубија" и "Шуме Српске".

Он сматра да МУП основне послове обавља добро, али да сузбијање привредног криминала и корупције не функционише.

11.00 - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је данас да је евидентан пад криминалитета у прошлој години, који је испод петогодишњег просјека, док су у порасту коефицијенти откривености кривичних дјела различитог степена друштвене опасности. Образлажући у Народној скупштини Извјештај о раду Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске у 2016. години, Лукач је рекао да је од укупно 9.457 евидентираних кривичних дјела 84,5 одсто из области општег криминалитета, те да их је у односу на 2015. годину мање за 4,3 одсто.

Број кривичних дјела против живота и тијела /598/ је за једно кривично дјело мањи у односу на 2015. годину, а коефицијент њихове расвијетљености је повећан и износи 98,2 одсто.

У наставку 18. редовне сједнице биће разматран извјештај о извршавању послова и задатака у вези са реализацијом пописних активности и објављивањем резултата пописа.

Посланици ће разматрати извјештај о реализацији Стратегије научног и технолошког развоја Републике Српске 2012-2016. година, за период од 1. јануара 2012. до 31. децембра 2016. године.

Предвиђено је и разматрање Приједлога одлуке о давању сагласности на одлуку Владе Републике Српске о продаји 64,99 одсто акција основног капитала акционарског друштва Рудници жељезне руде "Љубија", методом непосредног одабира купца.

О апсолвираним тачкама дневног реда посланици ће се изјашњавати сутра.

Пренос сједнице Парламента Српске можете пратити на РТРС Плус.