latinica  ћирилица
10/05/2017 |  08:32 | Аутор: РТРС

Лијек дјелује и кад му истекне рок?

Да ли је безбједно користити лијекове послије истека рока трајања зависи од типа медикамента, колико је времена прошло од истека рока и начина на који је лијек чуван.
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

На питање да ли су безбједни лијекови којима је истекао рок нема универзалног одговора, јер неколико фактора одређује да ли је безбједно користити лијекове послије истека рока трајања, пише  "Hafington post".


Дејвид Венберг, шеф одсјека клиничке фармакологије и токсикологије у Дармут Хичкок медицинском центру, каже да то зависи од типа лијека, колико је времена прошло од истека рока и начина на који је лијек чуван.

- Мислим да не постоји никакав проблем ако узимате лијек коме је рок истекао прије неколико мјесеци или годину дана, а притом је правилно чуван, и то важи за већину лијекова - рекао је Венберг.

Фармацеутске компаније тестирају ефикасност и безбједност лијека у одређеном временском периоду - обично двије до три године - и само ако је лијек правилно чуван. Правилно складиштење значи да лијек није изложен изузетно високој или ниској температури, директној сунчевој свјетлости или топлоти и влаги.

Научна истраживања доказала су да лијекови дјелују дуже време након истека рока употребе..

Међутим, Венберг каже да постоје неки лијекови које не би требало употребљавати након истека рока. Течне лијекове посебно треба избјегавати. Садржај боце је стерилан док се не отвори, јер када се отвори течни лијек, постаје веома осјетљив на бактеријске контаминације. То се посебно односи на капи за очи.

Такође би требало да озбиљно схватите упутства о чувању лијека. На примјер, нитроглицерин, таблете које се обично прописују људима који имају ангину или друге болести срца изузетно је осјетљив на екстремну топлоту. Проблема може да буде и са антибиотицима. Ако имате озбиљну инфекцију и пронађете преостале антибиотике у свом ормарићу, не постоји начин да се утврди да ли је њихово дејство ослабљено, па нема сврхе ни да их пијете.

Извор: Вечерње новости