latinica  ћирилица
11/05/2017 |  16:40 ⇒ 12/05/2017 | 11:23 | Аутор: РТРС

Милиновић: Све личи на почетак краја система јавног емитовања у БиХ (ВИДЕО)

"Уколико се овако настави, све личи на почетак краја система јавног емитовања у БиХ", изјавио је у Сарајеву генерални директор Радио-телевизије Републике Српске Драшко Милиновић, након што је одгођено рочиште о међусобним потраживањима јавних емитера. Милиновић истиче да је проблем у Федерацији БиХ, гдје чак 540.000 домаћинстава не плаћа РТВ таксу.
Драшко Милиновић - Фото: РТРС
Драшко МилиновићФото: РТРС

Генерални директор РТРС-а каже да у врзином колу узајамних тужби и контратужби јавних емитера по питању новца од РТВ таксе и маркетинга, Радио-телевизија Републике Српске добро стоји, јер је у периоду од 2007. до 2010. године пребацивала одређене новчане износе другим емитерима.

- Ријеч је о износу од преко три милиона КМ. Ми нисмо имали тај поврат и ако причамо о томе колико ко проводи потпуно непроводив закон, могу да кажем да је РТРС од старта извршавао своју обавезу, а када је видио да од друга два емитера нема поврата новца, тада је престао - навео је Милиновић.

Данашње рочиште је одгођено, сљедеће је за мјесец дана. И рок за покушај да се направи договор између емитера. Уз сумњу да ће до њега и доћи, Милиновић истиче да би он био потребан из неколико разлога - од потпуног хаоса у бх. парламенту гдје се законодавац не бави овим питањем, па до чињенице да чак 540.000 домаћинстава у Федерацији не плаћа РТВ таксу, што је на годишњем нивоу скоро 50 милиона КМ, од чега је 25 одсто РТРС-ових. Да је проблем у Федерацији показује и већи степен наплате РТВ таксе у Републици Српској.

- Од укупно наплаћене РТВ такса у БиХ, 56 одсто је наплаћено у Републици Српској, а 44 одсто у Федерацији. Све у свему- уколико се овако настави, све ми личи на крај система јавног емитовања у БиХ, сви показатељи иду управо ка томе и бојим се да ће се то десити у наредних мјесец до два - навео је Милиновић.

- Ако је циљ да се све уруши, морам да поручим да ће РТРС и даље "стајати на својим ногама", а шта ће бити са БХРТ-ом то онда више апсолутно није наша одговорност - закључује Милиновић.