latinica  ћирилица
11/05/2017 |  20:18 | Аутор: РТРС

Изетбеговић под "кишобраном" Ердоганових шпијуна

Бошњачки члан Предсjедништва БиХ Бакир Изетбеговић окружен је људима из обавjештајно-безбjедносних кругова, од којих је већина у вези са турском обавештајном агенцијом - МИТ, пише Еуроблиц.

Пошто је, по преузимању СДА, одлучио да сву политику усмjери ка Турској и њеном предсjеднику Реџепу Тајипу Ердогану, Изетбеговић се, очито у договору с Анкаром, окружио њиховим кадровима.

Извори овог листа тврде да је један од кључних Изетбеговићевих сарадника бивши министар безбједности БиХ Селмо Цикотић, који му је сада савјетник за безбједност. О Цикотићу се у јавности све мање-више зна, осим кључне информације - да је директор фондације "Бигмев"за БиХ.

Ријеч је о турској организацији чији је формални циљ развој културних, економских и научних веза у БиХ, али безбједњаци имају сазнања да је ријеч о организацији преко које Турска обавјештајно дјелује у БиХ. Директор фондације је турски милијардер Музафер Чилек, који важи за неформалног Изетбеговићевог савјетника, а огранак фондације смјештен је у Сарајеву, у стану у коме је некада становао Алија Изетбеговић.

Према обавјештајним подацима, "Бигмев" је у блиској вези са Турском агенцијом за међународни развој (ТИКА) преко које се слива огроман новац у регион у коме живе муслимани – Албанију, Македонију, јужну српску покрајину Косово, затим област Рашку и у БиХ.

Према наводима Абдулаха Бозкурта, угледног колумнисте турског листа "Заман", постоји директна веза између МИТ и ТИКА, и то преко Алија Маскана, тренутно директора ТИКА за Балкан.

- Маскан се од 2010. срео са Изетбеговићем најмање 20 пута. Између осталих, донација којом се ТИКА посебно поноси јесте и обнова порушене Ферхадија џамије у Бањалуци, чијем отварању је присуствовао тадашњи турски премијер Ахмет Давутоглу. Сумња се да турски МИТ остварује директан обавјештајни уплив у БиХ, а доласком Османа Мехмедагића на чело Обавјештајно-безбједносне агенције и у све државне тајне – каже саговорник Еуроблица.

Изетбеговићев шеф кабинета у Председништву БиХ је Елвир Чамџић, који је био дугогодишњи сарадник Хариса Силајџића. Између осталог, Чамџић је са Дамиром Арнаутом учествовао у акцији ослобађања Ејупа Ганића када је био ухапшен у Лондону, по потјерници Србије. Како је овај лист недавно објавио, кључну улогу у повратку Ганића у Сарајево имала је управо - Турска.

Савјетник за медије Бакира Изетбеговића је релативно непознати Ирхам Чечо. Зна се да је радио у ОХР, они који га познају тврде да је србомрзац, али је чињеница да никада није одговорио ни на један упит из “ЕуроБлица“. Међутим, његова је улога да медијску слику о Изетбеговићу шири преко медија наклоњених СДА, али и преко турске националне новинске агенције “Анадолија“.

Доскорашњи Изетбеговићев савјетник, а сада посланик у ПС БиХ, јесте Хазим Ранчић, човек који је у рату био на челу Центра служби безбједности Тузла. Колико повјерење лидер СДА има у њега говори и податак да је Ранчић био аутор Изетбеговићевог обраћања Уставном суду БиХ за оцјену уставности Дана РС. Осим тога, Ранчић је близак са предсједником Уставног суда БиХ, бившим послаником СДА, Мирсадом Ћеманом.

Неформални Изетбеговићев савјетник је и Мирсад Ћатић, директор једне од највећих агенција у БиХ за обезбјеђење особа и имовине "Securitas“. Та агенција је позната по томе што је учествовала у организацији скупа у Поточарима у јулу 2015. када је српски премијер Александар Вучић једва извукао живу главу.

Саговорници ЕуроБлица тврде да је Сарајево Бизнис форум 2016. на великој сцени показао како сви турски фактори дјелују јединствено у БиХ.

- Организаор је, осим Савјета министара БиХ, била Босна Банк Интернационал, главни партнер Зират банка, платинум партнер Исламска банка из Дубаија, главни превозник Туркиш ерлајнс, обезбјеђење агенција "Securitas“, медијски покровитељ агенција “Анадолија“, а међународни медијски покровитељ ТРТ – Турска радио телевизија.

Извор: ЕуроБлиц