latinica  ћирилица
12/05/2017 |  08:13 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

ВРС одбранила слободу српског народа

Предсједник Милорад Додик поручио је данас да је ВРС несумњиво одбранила слободу српског народа и створила темеље Српске.
Милорад Додик и Жељка Цвијановић (Илустрација: РТРС) -
Милорад Додик и Жељка Цвијановић (Илустрација: РТРС)

"Овдје смо да бисмо одали почаст борцима који су дали животе за стварање Републике Српске, али и свим припадницима Војске Републике Српске", рекао је Додик у обраћању у касарни "Козара" у Бањалуци на централној свечаности поводом 12. маја, Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Он је подсјетио да је Војска Републике Српске формирана у вријеме распада бивше Југославије када су Бошњаци и Хрвати хтјели да отцијепе БиХ од Југославије.

Истакао је да је поносам што је присуствовао сједници Народне скупштине Републике Српске када је донесена одлука о формирању Војске Републике Српске. Када је српски народ имао војску могао је да се одбрани, а када је није имао догађао се Јасеновац. Он је нагласио да је држава коју је створила Војска Републике Српске у интересу српског народа и да није уперена против било кога.

"Република Српска је симбол слободе српског народа и није уперена против било кога. Наш приоритет је опстанак Републике Српске и слобода српског народа, али и да одлучно бранимо свој Устав, функцију и права. Не желимо конфликт, него мир. С поносом морате, припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, гајити традицију Војске Републике Српске и присјећати се наше славне војске", истакао је Додик.

Предсједник Српске је поновио је Република Српска за мир и за евроинтеграције, а да српски народ мора да одлучи о чланству у НАТО-у који га је бомбардовао.

Додик је припаднике Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука поздравио традиционалним поздравом "Помоз` Бог, јунаци!".

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић истакао је да је немјерљив допринос Војске Републике Српске у стварању Српске и слободи српског народа. Подсјетио је да су у одбрамбено-отаџбинском рату сви били јединствени јер се осјећало се заједништво и припадност истој застави, територији, циљу и уставном поретку.

Премијерка Српске Жељка Цвијановић у честитки свим грађанима Републике Српске поводом 12. маја - Дан Војске Републике Српске истакла да треба подсјетити људе који баштине традицију и исте оне вриједности Војске Републике Српске кроз Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук да знају да је то велика част.

Извор: СРНА