latinica  ћирилица
12/05/2017 |  09:42 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Међународни дан медицинских сестара

Удружење медицинских сестара, техничара и бабица Републике Српске бријим активностима данас у бањалучком парку "Петар Кочић"обиљежавају Међународни дан медицинских сестара.
Медицинске сестре (фото: tvk3.info) -
Медицинске сестре (фото: tvk3.info)

Овогодишња тема за 12. мај-Међународни дан медицинских сестара јесте "Медицинске сестре: јединствен глас за постизање циљева одрживог развоја професије".

Ранко Палачковић, предсједник Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Републике Српске изавио је да, према анализама и анкетама свака десета медицинска сестра је инвалид рада или обољела од болести штитне жлијезде јер раде у изузетно тешким условима константног стреса. Осим тога, како је рекао, плате медицинских сестара најниже су у региону јер, без топлог оброка плате дипломираних медицинских сестара износе око 800 КМ.

Палачковић је навео и примјер Тузле гдје дипломирана медицинска сестра има плату око 2.000 КМ, као и Сарајева гдје је плата око 1.500 КМ. Додатан проблем, према његовим мишљењу су и лица која су преквалификована у медицинске раднике, за које је рекао да представљају опасност за пацијенте, а били су присиљени због социјално-економског статуса да прихвате такве послове.

Нагласио је да Републици Српској, у свакодневном раду недостаје око 2.000 медицинских сестара и техничара.

Извор: Независне новине