latinica  ћирилица
12/05/2017 |  12:11 ⇒ 12:14 | Аутор: РТРС

Ријад даје 40 милијарди за инфраструктуру Америке

Саудијска Арабија ће уложити 40 милијарди долара у инфраструктуру САД, док ће Американци испоручити Саудијцима системе противракетне одбране и бродове у вриједности од 11.5 милијарди долара.
Ријад, престоница Саудијске Арабије (Фото: Sputnik/Александр Юрьев) -
Ријад, престоница Саудијске Арабије (Фото: Sputnik/Александр Юрьев)


Саудијска Арабија намјерава да наредне недјеље објави план о инвестирању у Америку, наводи "Блумберг", позивајући се на анонимне изворе.

Овај извор тврди да је одлука већ донесена, а најава је темпирана уочи посјете предсједника САД Доналда Трампа том краљевству.

Саудијска Арабија планира да ресетује односе са новом администрацијом САД након потешкоћа са кабинетом бившег америчког предсједника Барака Обаме, који је 2015. године потписао нуклеарни споразум са противником Ријада - Техераном.

Трамп је у марту објавио да долази до развијања новог заједничког програма двије земље у области енергетике, производње, инфраструктуре и технологије.

За његову реализацију биће потребно 200 милијарди долара директних и индиректних инвестиција у наредне четири године, саопштила је Бијела кућа.

Трамп намјерава да привуче билион долара инвестиција у наредној деценији, а планирано је да се 200 милијарди долара узме од пореских обвезника и из приватног бизниса.

Уочи посјете Трампа Ријаду, Вашингтон припрема уговор о испорукама оружја овој арапској држави вриједан више десетина милијарди долара.

Разговара се и о испорукама система противракетне одбране "THAAD", различитих типова бомби и муниције, те четири брода у вриједности од 11,5 милијарди долара.

Извор: Срна