latinica  ћирилица
13/05/2017 |  14:00 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Организација старјешина ВРС осудила одлуку Хашког трибунала о генералу Младићу

Организација старјешина Војске Републике Српске /ВРС/ најоштрије осуђује одлуку Хашког трибунала да се команданту Главног штаба ВРС генерал-пуковнику Ратку Младићу не дозволи одлазак на пријеко потребно лијечење у Русију због погоршања његовог здравственог стања, иако је руска Влада дала гаранције.
Ратко Младић - Фото: РТРС
Ратко МладићФото: РТРС

Иако су медицински стручњаци предложили хитно лијечење генерала Ратка Младића у специјализованим здравственим установама, какве обезбјеђује Русија, оно ништа не значи за нехуману и пристрасну хашку врхушку, која напомиње да се адекватно лијечење може обезбиједити у Трибуналу, исто онако како је лијечена десетина већ умрлих представника српског народа у овој установи", саопштено је из Организације старјешина ВРС.

Образложење Суда да нису испуњени услови за лијечење тешко обољелог генерала Ратка Младића у Русији, како оцјењују у овој организацији, показују сву бестидност правде и "хуманости" Хашког трибунала и његовог односа према затвореним припадницима српског народа.

"Крајња је бестидност Хашког трибунала да овакву одлуку доноси управо на 12. мај када се обиљежава 25 година формирања Војске Републике Српске, дана када је Народна скупштина на сједници у Бањалуци поставила генерала Ратка Младића за команданта Главног штаба Војске Републике Српске", додаје се у саопштењу, које је потписао предсједник Организације старјешина Милован Милутиновић.

Судско вијеће Хашког трибунала одбило је захјев за привремено пуштање некадашњег команданта Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на слободу ради лијечења у Русији, саопштено је јуче из овог суда.

У одлуци коју је потписао судија Алфонс Ори наводи се да Вијеће није сигурно да би се оптужени Младић вратио у Хаг уколико би био привремено пуштен.

Младићеви браниоци у марту су поднијели захтјев да буде привремено ослобођен ради медицинског третмана неопходног, с обзиром на његово лоше здравствено стање.

Руски званичници потврдили су да је Москва обавијестила је Хашки трибунал да је спремна да пружи смјештај Младићу како би он могао да се лијечи у Русији.

Извор: СРНА