latinica  ћирилица
13/05/2017 |  16:51 ⇒ 14/05/2017 | 11:16 | Аутор: РТРС

Наставља се осипање СДА, али и парламентарне већине на нивоу БиХ (ВИДЕО)

Након Сенада Шепића из те странке искључени су Салко Соколовић и Садик Ахметовић који су раније са Шепићем оформили независни посланички клуб у Представничком дому ПС БиХ.
СДА - Фото: РТРС
СДАФото: РТРС

У изјави за нашу телевизију Ахметовић каже да неће вратити мандат СДА. Шемсудин Мехмедовић до даљњег остаје члан странке. Да ли у БиХ има парламентарне већине - питање је на које партнери у власти дају различите одговоре?

Садик Ахметовић и Салко Соколовић нису више чланови СДА у чијем стварању су 90-тих активно учествовали. Због упорног одбијања да подрже сет закона о акцизама али јавних критика лидера Бакира Изетбеговића зарадили су "црвени" картон за искључење.

 "Уколико раније искључени Шепић те Соколовић и Ахметовић имају диосљдности о ономе што говоре онда ће то најбоље показати ако врате мандат СДА који су добили као кандидати ове странке", рекао је потпредсједник СДА  Шефик Џаферовић.

Садик Ахметовић не помишља да врати мандат. Оптужује руководство СДА да из странке протјерују свакога ко мисли својом главом а да “жмире“ на корупцију и криминал у сопственим редовима.

"Чињеница да немају снаге казнити нападаче на Адила Османовића у Сребреници и да се не могу одредити наспрам дијела руководства који имају оптужнице све то говори о стању у странци. Ја настављам свој посао и рад да штитим оне који су ме изабрали а то су Бошњаци из Републике Српске", истакао је посланик у Представничком дому ПС БиХ Садик Ахметовић. 



Без обзира што су тројица посланика напустила Клуб СДА а Шемсудин Мехмедовић на добром путу да то исто уради, иако су гласања о сету закона о акцизама као и измјенама Изборног закона показала крах бх парламентарне већине, Шефик Џаферовић увјерава да она и даље постоји мада његови коалициони партнери из Српске не мисле тако.

"Парламентарна већина је сада сведена са 25 на 22 и она још увије постоји", додао је Џаферовић.

"Нема парламентарне већине зато што ја лично сматрам да парламентарну већину треба дефинисати у складу са потребама народа и да ће се то ријешавати од случаја до случаја", сматра предсједник СДС-а Вукота Говедарица. 

Као одговар на својеврсне уцјене хрватских политичара да неће бити избора 2018-те ако не прођу измјене Изборног закона БиХ, СДА је одбацила њихов приједлог али је тиме оставила отворени "фронт" са ХДЗ-ом БиХ .