latinica  ћирилица
15/05/2017 |  07:44 ⇒ 16/05/2017 | 07:33 | Аутор: РТРС

Бијељина: Сјећање на страдале припаднике ЈНА у "Тузланској колони" (ФОТО/ВИДЕО)

На гробљу Пучиле у Бијељини данас је одата почаст припадницима ЈНА страдалим прије 25 година у "Тузланској колони".
Тузланска колона - помен у Бијељини (архив) - Фото: РТРС
Тузланска колона - помен у Бијељини (архив)Фото: РТРС

У нападу муслиманских паравојних формација у мају 1992.године у Тузли је убијено 59 војника, а рањена 44.

Због безбједносних разлога, ове године обиљежавање годишњице од злочина над припадницима ЈНА није одржано у Тузли. Парастосу испред Спомен костурнице на бијељинском гробљу присустовале су породице убијених војника, преживјели учесници Тузланске колоне, представници БОРС-а, Народне скупштине Републике Српске, Владе Српске и града Бијељина.

Госпа Петровић већ 25 година пали свијећу за убијеног сина Бору, који је у мају 1992. имао 21 годину. Њена бол за страдалим сином не престаје.

Припаднике ЈНА у Тузли 15. маја 1992. године из засједе су напале муслиманске снаге и убиле 59, а раниле 44 војника. За овај злочин нико није одговарао.

Славко Новаковић, учесник Тузланске колоне, каже да истина треба да буде објелодањена "не толико због пострадалих,  истина треба ради генерација које долазе, истина треба ради истине". Каже и да у Тужилаштву БиХ има касета на којој је забиљежена истина о овом догађају.

Сви докази указују да су исти налогодавци и извршиоци напада били у Добровољачкој у Сарајеву и у Тузли.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић истиче да је на преживјелима, као и на организацијама проистеклим из Отаџбинског рата, као и на комплетној Републици Српској "да непрекидно понављамо, тражимо и инсистирамо да се овај злочин, и не само овај, него сви на подручју БиХ процесуирају".

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић каже сматра да су војнике у Тузланској колони убили потомци оних који су до 1941. до 1945. године били у Ханџар дивизији и чинили зло српском народу заједно са усташама НДХ.

Ни послије 25 година није омогућено српској страни да на мјесту страдања војника ЈНА у Тузли постави спомен-плочу жртвама.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић каже да породице убијених војника већином живе у Бијељини и да се мора учинити све да се то страдање не заборави.

За напад на Тузланску колону суђено је једино Илији Јуришићу, старјешини сектора јавне безбједности Тузла. Осуђен је на 12 година затвора, а потом пред Апелационим судом у Београду ослобођен оптужбе. Тужилаштво БиХ прекинуло је истрагу против ратног градоначелника Тузле Селима Бешлагића и других.

Сјећање на страдале припаднике ЈНА У Тузланској колони

Савановић је рекао новинарима да је обиљежавање страдања војника ЈНА одржано у Бијељини јер у Тузли показују најнижи облик достојанства када је у питању одавање почасти жртвама и истакао да српска страна није могла ићи испод прага достојанства, поштовања српских православних обичаја и постављања спомен- обиљежја палим војницима.

"Показали смо и доказали, да цивилизована свјетска јавност и сама јавност у Тузли види, да практично нису хтјели да нам дозволе постављење спомен обиљежја, а ни безбједносна ситуација није била добра", рекао је Савановић.

Он је најавио да ће, када се обезбиједи постављање спомен-обиљежја са именима страдалих и када свештеници буду могли да обаве православни чин, одавање почасти страдалим поново бити организовано на мјесту зллочина у Тузли.

"Суштина је у томе да они хоће по сваку цијену да прикажу да ту није било жртава и да је то, како кажу, пренадуван и измишљен злочин", оцијенио је Савановић и подсјетио на одбијање више захтјева да се на мјесту страдања постави спомен-обиљежје.

У обраћању испред Спомен-костурнице у Бијељини, министар је убице невиних у Тузланској колони назвао звијерима и учесницима паклене завјере, а слободарски српски народ позвао да учи из историје и чува јединство и Републику Српску као зјеницу ока.

"Идеал слободе нема цијену и ми немамо времена за нејединство јер истина је разоткривена деведесетих година прошлог вијека", рекао је Савановић и истакао да су се тада пробудили и почели да убијају они који су за раније злочине над Србима били амнестирани у заједничкој држави.

Министар је рекао да живи у увјерењу и нади да ће цивилизовани и патриотски народи као снага у цивилизованом свијету спознати истину и да ће правда побиједити.

Помен страдалим припадницима ЈНА

Савчић: Mучки пуцањ у леђа заједничком животу

Пуцањ на "Тузланску колону" 15. маја 1992. године је мучки пуцањ у леђа дотадашњем заједничком животу у БиХ и порука Србима да је Тузла за њих забрањен град, изјавио је предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић.

Обраћајући се породицама мучки убијених сабораца, Савчић је поручио да Срби никада више не смију окренути леђа непријатељу, без обзира на постигнуте договоре и да морају поштовати Његошеве ријечи о тврдоћи вјере.

"У Сарајеву смо то заборавили, па страдали, у Тузли заборавли и страдали", рекао је Савчић у Бијељини гдје је данас одата почаст припадницима ЈНА страдалим прије 25 година у "Тузланској колони" када је у муслиманском нападу убијено 59 и рањена 44 војника.

Савчић је оптужио власти Тузле да 25 година живе у лажи и фалсификату, што им омогућава и правосуђе у БиХ, уз оцјену да је то брука, биједа и јад.

"Дојучерашње комшије, кумови и пријатељи тврде да су бранилу Тузлу. Од кога? Од војске у одступном маршу, без метка у цијеви, без артиљеријске и авио подршке", истакао је српски генерал и запитао Тузлаке гдје би они сада живјели и да ли би Тузла остала нетакнута, као што јесте, да је заиста била нападнута.

Савчић је поручио да је мисија свих у Републици Српској да непрекидно понављају истину и раде на томе да се злочин у Тузланској колони процесуира, јер је само то пут помирења народа у БиХ.

Он је захвалио Србима са подручја Тузле који су након страдања и прогона стали у чврстом строју Војске Републике Српске и значајно допринијели стварању Републике.

Преживјели учесник Тузланске колоне Славко Новаковић назвао је жалосним што правосуђе БиХ и Србије за 25 година није успјело да казни злочинце који су убили невине, иако постоји снимак масакра.

"У Србима наметнутом рату Тузланска колона је страдаличко мјесто више стотина људи, јер нису убијени само војници, него и Срби који су се с нама повлачили, а боравили су у тузланској касарни након прогонства из сусједних југословенских република", рекао је Новаковић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је испред Спомен-костурнице на градском гробљу Пучиле да је злочин у Тузланској колони био само увод у велико страдање и да ово убијање недужних треба да буде опомена за вјечност.

Након служења парастоса, вијенце на спомен-обиљежје положили су изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, делегација Народне скупштине у којој су били посланици Неда Петрић, Синиша Максимовић и Златко Максимовић, те у име Владе Српске министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић.

Вијенце су положиле и делегације српског члана Предсједништва БиХ, породице убијених у Тузланској колони, градоначелник Бијељине Мићо Мићић, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, као и представници породица несталих, заробљених, ратних војних инвалида и цивилних жртава рата.

Полагањем вијенаца почаст жртвама одале су делегације Трећег пјешадијског Република Српска пука, Министарства унутрашњих послова Српске и представници градских и општинских борачких организација у регији.

Припаднике ЈНА у Тузли су 15. маја 1992. године из засједе напале муслиманске снаге, које су убиле 59, а раниле 44 војника.

Обиљежавање овог датума одржава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.