latinica  ћирилица
15/05/2017 |  12:35 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

Није препоручљиво јаја чувати у вратима фрижидера

Научници су открили зашто се јаја, у сваком случају, не могу чувати у вратима фрижидера како то већина домаћица чини. Испоставило се да то није најхладније мјесто и да складиштење јаја на овај начин може довести до развоја патогене Салмонеле.
Јаја - Фото: илустрација
ЈајаФото: илустрација

Складиштење јаја на овај начин може довести до развоја патогене Салмонеле, резултати су студија објављеног у издању Good Housekeeping. Као што је наведено у чланку, температура на вратима се стално мијења. Разлике произлазе из чињенице да смо повремено отваритли фрижидер и пустили у топли ваздух. Стога,треба узети у обзир да су врата најтоплије мјесто у фрижидеру, .

Неправилно складиштење може довести до озбиљних болести - салмонелом. Узрочник салмонеле се "буди" само у топлом окружењу.

Такођер, стручњаци не препоручују да јаја често премијештају између хладног и топлог окружења - на примјер, између вруће кухиње и фрижидера.

Корисна својства јаја се већ знају. Амерички научници су открили да јаја благотворно дјелујују на здравље мозга и васкуларног систем  Само 1 јаје дневно може смањити ризик од можданог удара у будућности за 12 посто. Ова намирница корисно утиче на срце.

Ствар је у томе да јаја садрже антиоксидансе који смањују ниво "притисака" кисеоника на ћелије и смањују упале. Протеин који се налази у њима у великим количинама, смањује притисак на крвне судове.

 

Извор:Правда.ру