latinica  ћирилица
16/05/2017 |  07:56 ⇒ 08:34 | Аутор: РТРС

Да је астероид ударио само 30 секунди раније, диносауруси би још били живи (ВИДЕО)

Удар астероида у Земљу, који је окончао еру диносауруса, разорио је нашу планету из пуке случајности, кажу научници.
Aстероид - Фото: илустрација
AстероидФото: илустрација

Да је којим случајем ударио у Земљу 30 секунди раније или касније, изазвао би неупоредиво мање штете и диносауруси би вјероватно преживјели. То истовремено значи да човјек вјероватно никад не би постао доминантна врста на планети, открива нови Би-Би-Си документарац.

Претпоставља се да је астероид ударио Земљу прије око 66 милиона година и то у подручје данашњег полуострва Јукатан у Мексику, оставивши иза себе кратер широк готово 180 км и дубок више од 30 км.

Научници који су проучавали геолошку структуру кратера, открили су да је тло богато сумпорним једињењима. Ваздух се приликом удара испунио облаком прашине, што је засјенило Сунце и охладило нашу планету.

Деценијама су температуре биле толико ниске, да је нестала већина живих врста на Земљи, а претпоставља се да су диносауруси угинули од глади, а не директно од удара.

Међутим, да је астероид пречника 9,6 км пао неколико секунди раније или касније, вјероватно би ударио у Атлантик или Пацифик и не би изазвао тако фаталне посљедице. Додуше, научници претпостављају да би на тај начин испарио велики дио морске воде, али би штета свакако била мања.

Професорка Џоана Морган са Краљевског колеџа у Лондону која је с професором геофизике Шоном Галиком на Универзитету у Тексасу спроводила анализу тла у Јукатану, рекла је да се отприлике 100 милијарди тона сулфата дигло у атмосферу и додала: "То је довољно да охлади планету у наредних десет година и уништи већину живота".

Удар астероида био је толико снажан да је чак три четвртине живота на Земљи нестало, укључујући већину диносауруса, али је то уједно дало шансу мањим сисарима, а онда и људима, да напредују.

Детаљна открића забиљежена су у новом документарном филму "The Day The Dinosaurs Died" (Дан када су измурли диносауруси) који ће бити приказан на Би-Би-Си 2.

Извор: Б92