latinica  ћирилица
17/05/2017 |  15:25 ⇒ 18:47 | Аутор: РТРС

Запажен успјех домаћих произвођача на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду (ВИДЕО)

Произвођачи из Српске и БиХ остварили су запажен успјех на 84. међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, највећој сајамској изложби у Југоисточној Европи на којој учествује 1.500 излагача из 60 земаља свијета.
Сајам пољопривреде Нови Сад - Фото: РТРС
Сајам пољопривреде Нови СадФото: РТРС

Наши произвођачи су показали да квалитетом производа не заостају за познатим свјетским брендовима, што су потврдиле и награде на овогодишњем сајму, али и велико интересовање посјетилаца.

На Сајму се представило 28 произвођача из Републике Српске и БиХ. Велико интересовање посјетилаца и компанија за наше производе пружа могућности за нова тржишта. Посебно су велика очекивања награђених,попут Винарије Јунгић добитника шампионског пехара за квалитет вина.

 - Вољели би да се проширимо и овдје на тржиште зато смо и послали вина на такмичење и  зато смо дошли да се представимо новосадској публиц, да виде да и ми производимо добра вина - рекао је руководилац продаје у Винарији Јунгић, Милош Бабић.

И уље Бимал-а из Брчког награђено је златним пехаром за квалитет, а велико интересовање посјетилаца привукла су етерична уља требињског Елмара која су одавно на свјетском тржишту.

- Све извозимо на инострано тржиште, преко 98 % производње у преко 26 земаља свијета од Америке, Кине, Аустралије свуда по свијету - истакла је Тамара Марић из Елмара Требиње.

- Имамо велики број предузећа која се истичу и квалитетом и могу да заузму сигурније мјесто на тржишту Србије, него што га тренутно имају - каже портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић.

Први пут БиХ је партнер сајма који је и ове године окупио све значајне актере агробизниса. Најзначајнији дио изложбеног простора заузима пољопривредна механизација најпознатијих свјетских брендова, најсавременија достигнућа из области агромеханике, богата изложба стоке , а посебна атракција је бик од 2 Т и трактор ,,арбос 5000'' који је први пут представљен на сајму.