latinica  ћирилица
18/05/2017 |  15:30 | Аутор: РТРС

Штрбац: Пријава против Вулина маркетиншки трик за афирмацију усташке идеологије

Директор Документационо информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је Срни да је кривична пријава коју је хрватско "Удружење бранитеља домовинског рата 91" поднијело против министра у Влади Србије Александра Вулина, маркетиншки трик ради афирмације усташке идеологије.
Саво Штрбац - Фото: РТРС
Саво ШтрбацФото: РТРС

Говорећи о томе да су усташе биле "најдеснији огранак фашизма", Штрбац је указао да је ријеч о маркетиншком трику који би требало да скрене пажњу на "усташку идеологију којој они не да се не супротстављају, него су под тим знамењима ишли у рат 1991. године".

"Мислим да они и не очекују никакво процесуирање и да је ово само маркетиншки трик, да се о њима пише и што више спомињу усташтво, Блајбург и та њихова организација", истакао је Штрбац.

Он је нагласио да клевета није ако се износи истина и да су све констатације које је Вулин изнио тачне, међу њима и чињеница да се манифестација у Блајбургу одржава под покровитељством хрватског Сабора.

Штрбац је указао на то да је на снимцима из Блајбурга приказана чак група дјеце и родитеља у комплетној усташкој униформи, а да се на тамошњем споменику не помињу цивили, него пише да је подигнут хрватској војсци.

Он је додао да су у Аустрији многи, више пута, тражили забрану скупа у Блајбургу, а да су због величања усташтва и "велике хрватске" коју заступа хрватски пјевач Томпсон, њему протеклих година у Истри отказивани наступи, недавно у Аустрији, а јуче и у Марибору.

Штрбац каже да оцјене Вулина о ревитализацији усташтва током посљедња два сазива хрватског Сабора дијеле и аналитичари у Хрватској, а да се у пракси то "види по свему што се догађа".

"Почев од плоче на којој пише `За Дом спремни` у Јасеновцу, говора у медијима који је гори него 1991. године, а ту су и етнички мотивисани напади - углавном на Србе, чији је број порастао на 300 регистрованих", рекао је Штрбац.

Хрватско "Удружење бранитеља домовинског рата 91" поднијело је кривичне пријаве Државном тужилаштву Хрватске и Јавном тужилаштву Србије против Вулина због његове изјаве да је скуп у Блајбургу, одржан 13. маја, "највећи скуп фашиста и неонациста у Европи" који се спроводи под покровитељством хрватског Сабора.

Извор: СРНА