latinica  ћирилица
19/05/2017 |  09:59 ⇒ 16:18 | Аутор: РТРС

Цвијановић: 21 милион КМ за водопривредне објекте у четири општине (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да се у наредном периоду очекује реализација пројеката који се односе на водопривредне објекте у вриједности од 21 милион КМ у Модричи, Дервенти, Броду и Вукосављу.
Цвијановић у Модричи - Фото: РТРС
Цвијановић у МодричиФото: РТРС

Цвијановићева је поручила да су водопривредни објекти приоритет након великих поплава које су претходних година задесиле Републику Српску.

Након састанка са начелницима општина Модрича, Дервента, Брод и Вукосавље, премијерка Српске је рекла да су данас груписане потребе ових локланих заједница, с тим да је приоритет завршетак водопривредних објеката.

Према њеним ријечима, потребно је пуну пажњу посвети свему што је урађено, те додати активности на спречавању великих катастрофа, иако се оне не могу спријечити у потпуности.

- Издвојене су неке кључне ствари када је ријеч о инфраструктурним пројектима. Остаје потреба Дервенте, а самим тим и Станара, спајања на ауто-пут. То је једна од ствари које ће бити реализоване у сљедећој години. Врше се припреме, експропријација и остале активности, тако да очекујемо да сљедеће године може започети реализација спајања ових општина са ауто-путем -додала је премијер Српске.

Она је појаснила да се у општини Брод мора убрзано рјешавати питање растерећења саобраћаја у граду и свега што је у вези са граничним прелазом.

- У неким активностима учествује Савјет министара БиХ који је до сада требало да донесе одговарајуће одлуке о обезбјеђивању милион КМ за ту инвестицију. Остатак износа који је, претпостављам, исти, обезбиједићемо ми да бисмо ријешили велики инфраструктурни проблем у Броду који ствара незадовољство становништва - додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, преостају пројекти који ће имати подршку Владе, а које сада није могуће прецизирати, у вези са успостављањем пословних, индустријских зона које ће обезбиједити ново запошљавање или другачију организацију пословног живота.

Она је навела да је општина Брод поднијела такав захтјев, те ће се у перспективи видјети како ће то бити реализовано.

- Бавили смо се и питањем унапређења здравства и регулисања неких питања на нивоу домова здравља - рекла је Цвијановићевева.

Састанку у Модричи присуствовали су и министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић, те начелници општина Модрича Младен Крекић, Дервента Милорад Симић, Брод Илија Јовичић и начелник општине Вукосавље Борислав Ракић.

Према подацима Владе Републике Српске, у општине Модрича, Дервента, Брод и Вукосавље до сада је, по различитим основама из републичког буџета и кроз Развојни програм Републике Српске, уложено око 150 милиона КМ, док је кроз повољне кредитне линије Инвестиционо-развојне банке Републике Српске у ове општине пласирано више од 40 милиона КМ.

Из средстава Економско-социјалне комоненте Развојног програма Републике Српске у општине Модрича, Дервента, Брод и Вукосавље је уложено око 27 милиона КМ, од чега за развојне пројекте у Модричи око 14 милиона КМ, Дервента скоро осам милиона КМ, те општинама Брод и Вукосавље 1,5 милиона КМ, односно 3,6, речено је Срни у Влади Српске.

Најзначајнија улагања на подручју ових општина из Развојног програма и буџета Републике су улагања у област пољопривреде, просвјете, здравства, те улагања у путну и другу инфраструктуру.

У област пољопривреде, која између осталог обухвата подстицаје за развој пољопривреде и села, те заштиту од поплава у општину Модрича од 2007. године до данас уложено је више од 17 милиона КМ, Дервенту - 24,3 милиона КМ, у општину Брод - 7,3 милиона КМ, те општину Вукосавље - 2,3 милиона КМ.

Премијерка Цвијановић у Модричи (Фото: РТРС)

Према подацима Владе Републике Српске за помоћ становништву ових општина које је страдало у поплавама 2014. године, из средстава Фонда солидарности издвојено је скоро осам милиона КМ, од чега је више од пет милиона КМ пласирано посредством електронских картица/ваучера као директна помоћ оштећеним грађанима, док је остатак средстава дозначен овим локалним заједницама у виду помоћи општинским буџетима, те за помоћ поплављеним пољопривредним домаћинствима.

Када је ријеч о буџетској подршци, она није изостала ни за подршку привреди у овим општинама, па је тако кроз разне пројекте, међу којима су подстицаји извозно оријетисаним предузећима, суфинансирање предузећа за производњу текстила, коже и обуће, те за субвенције за електричну енергију за социјално угрожене категорије становништва, издвојено скоро 12 милиона КМ.

У Влади Српске Срни је речено да је кроз Програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од 2008. до данас у општинама Модрича, Дервента, Брод и Вукосавље, изградњом станова и додјелом неповратних новчаних средстава збринута 231 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, за шта је издвојено више од четири милиона марака.

Осим Програма стамбеног збрињавања, Влада је настојала помоћи и исказати подршку овим локалним заједницама и кроз друге пројекте, па је тако кроз пројекте социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла, у поменутим општинама збринуто око 1.530 радника из 11 предузећа, за шта је утрошено око 3,2 милиона КМ, док је кроз појекат запошљавања у ове општине уложено око 5,4 милиона КМ, чиме је омогућено да око 1.730 лица нађе посао.

Премијерка Цвијановић у Модричи (Фото: РТРС)

Од 2006. године до данас посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалидних лица у општинама Модрича, Дервента, Брод и Вукосавље запослено је њих око 170.

Према подацима Владе Српске, у област здравства, за унапређење рада, адаптацију и санацију здравствених установа у ове четири општине, као и за набавку медицинске опреме, од 2006. године до данас уложено је око четири милиона КМ.

Значајна средства уложена су и у област просвјете, те је Влада Српске кроз различите пројекте, међу којима су реконструкција, изградња и опремање школских и других културних објеката, као и пројекат увођења информационих система у институције образовања, издвојила више од пет милиона КМ.

Од 2006. године до данас кроз различите пројекте за одрживи повратак за ове четири општине издвојено је око 17 милиона КМ.

Према подацима Владе, за изградњу нове, те рехабилитацију и санацију постојеће путне инфраструктуре на подручју општина Модрича, Дервента, Брод и Вукосавље, кроз различите пројекте из Развојног програма и републичког буџета издвојено је више од 27 милиона КМ.

Начелник општине Модрича Младен Крекић рекао је да је данашњи састанак са премијером Републике Српске Жељком Цвијановић и министрима био користан и навео да је ова општина кандидовала пројекат "Велики насип на ријеци Босни", у мјесној заједници Модрича четири, чија би изградња коштала укупно 9.000.000 КМ.

"Очекујемо да ће средства Владе за овај пројекат бити оперативна у наредној години", изјавио је Крекић новинарима.

Он је нагласио да је општина преузела обавезу експропријације земљишта и дуге административне послове у вези са овим пројектом, који је значајан за заштиту људи од елементарних непогода.

Крекић је нагласио да је на састанку било ријечи и о запошљавању, индустријским зонама и саобраћајницама у Модричи, о Дневном центру за лица са посебним потребама, регулисању његовог правног статуса.

Начелник општине Брод Илија Јовичић подсјетио је да је највећи проблем у овој општини саобраћајни колапс који постоји због граничног прелаза и неодговарајућег положаја царинског треминала.

"Активности у рјешавању овог проблема приводимо крају, да би се могло почети са радовима на овом значајном пројекту у Броду", додао је Јовичић.

Он је подсјетио да кроз територију ове општине годишње пролази око 2.000.000 возила и од 90.000 до 100.000 тешких возила, због чега је инфраструктура уништена, јер није прилагођена таквом транспорту.

Јовичић је рекао да је важан пројекат стварање услова за отварање нових услужно-продајних капацитета, а то подразумијева одређивање индустријских зона, за чију би реализацију било потребно око 900.000 КМ.

"Ова средства била би уложена у претварање 20 хектара земљишта у перспективно земљиште, које би се уз инфраструктуру могло понудити потенцијалним инвеститорима", навео је он.

Јовичић је рекао да треба обезбиједити донаторска средства за завршетак пројекта водовода и канализације.

Он је напоменуо да је прошле године у рјешавање проблема одводне мреже уложено 2.000.000 КМ, да се планира додатних 6.000.000 КМ, а од Владе Републике Српске очекује се 3.000.000 КМ.

Начелник општине Вукосавље Борислав Ракић рекао је новинарима да очекује инвестиције од око 2.000.000 КМ, од чега би највећи дио био утрошен у завршетак канализационе мреже и водоснабдијевање у овој општини.

"Вукосавље је у протеклих осам година радило на пројекту канализације, која двије године стоји недовршена", навео је Ракић и истакао да ће овај пројекат, у сарадњи са Владом Републике Српске, бити завршен у овој години.

Ракић је рекао да је Вукосавље једна од ријетких општина у Републици Српској у којој није ријешено водоснабдијевање свих становника, те нагласио да ће 500.000 КМ, колико се очекују од Владе Српске, ријешити тај проблем.

"У наредном периоду то ће бити ријешено. Влада Републике Српске изашла је са конкрентним приједлозима", додао је Ракић.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић и министри у Влади Републике Српске одржали су данас у Модричи радни састанак са начелницима општина Модрича, Дервента, Брод и Вукосавље о локалном развоју и односу локалних заједница и Владе Српске.

Састанку у Модричи присуствовали су министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић, те начелници општина Модрича Младен Крекић, Дервенте Милорад Симић, Брод Илија Јовичић и начелник општине Вукосавље Борислав Ракић.

Извор:СРНА