latinica  ћирилица
19/05/2017 |  11:59 ⇒ 16:28 | Аутор: РТРС

На Пољопривредном сајму у Новом Саду награде за привреднике из Српске (ВИДЕО)

У оквиру 84. Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, највеће сајамске изложбе у Југоисточној Европи на којој учествује 1500 излагача из 60 земаља свијета, одржано је "Вече шампиона" на којем се традиционално најбољим у различитим областима производње додељују награде.
Нови Сад: Награде на Сајму - Фото: РТРС
Нови Сад: Награде на СајмуФото: РТРС

Домаћи произвођачи су остварили запажен успјех. Велики шампионским пехаром награђене су Ракијске цесте Републике Српске, Винарија Јунгић, Бимал Брчко и Шуме Српске.

На Новосадском сајму, на оцјени квалитета први пут су заједнички наступила 22 произвођача шљивовице , воћних ракија и ликера из Републике Српске.

- Надам се да је ово почетак Ракијских цеста и треба да мапирамо, да знамо гдје су већи и добри произвођачи који су упаковали своју ракију, да би и друге људе побудили да иду нашим стопама и на тај начин подигли квалитет ракије на виши ниво, каже Миро Крњајић из Козарске Дубице.

За висок квалитет јестивих уља, шампионски пехар је додијељен Бималу из Брчког, а за квалит бијелих и црних вина Винарији Јунгић, која је први пут учествовала на овом сајму.

- Вино није обична пољопривредна производња, то је умјетности мора се истрајати и лошим годинама и покушати одржати квалитет, истакао је Жељко Јунгић (Винарија Јунгић).

Међу најбољим у агробизнису, за област корпоративних услуга, награду су добиле Шуме Српске.

- Награда значи много, значи да ћу покушати да Шуме Српске остваре што бољи резултат и пруже Срској могућности да у овом систему добију што већи број запослених, поручио је Ристо Марић, директор Шума Републике Српске. 

Велики шампионски пехар добила је и БиХ, као земља партнер овогодишњег сајма, која је представила 28 компанија из Републике Српске и ФБиХ.