latinica  ћирилица
19/05/2017 |  14:05 | Аутор: РТРС

Изложба "Змијањски вез - свјетско културно насљеђе" у Зеници

Изложба Етнолошког одјељења Музеја Републике Српске "Змијањски вез-свјетско културно насљеђе" аутора Данијеле Ђукановић биће отворена у Музеју града Зеница у уторак, 23. маја.
"Змијањски вез" - Фото: РТРС
"Змијањски вез"Фото: РТРС

Изложбу чини 50 тродимензионалних експоната на којима је приказан Змијањски вез и више од 20 дводимензионалних експоната фотографија из музејске фото-документације, саопштено је из Музеја Републике Српске.

Гостовање ове изложбе по градовима БиХ прилика је за локално становништво да се упозна са првим елементом нематеријалног културног насљеђа из БиХ који је уписан на УНЕСКО Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства 2014. године.

"Гостовањем изложбе у Зеници почињемо планирана гостовања у више музеја и градова у БиХ", наведено је у саопштењу.

На изложби, чији је дизајн урадила виши музејски техничар документариста Љиљана Кораћ, биће представљени и носиоци израде Змијањског веза у 21. вијеку и њихови радови.

Конзервацију предмета за изложбу урадила је виши конзерватор за текстил Драгана Радоја, која ће у сриједу 24. маја, у Музеју града Зенице, одржати предавање о теми "Конзервација и заштита музејске грађе са освртом на Змијањски вез".

Извор: СРНА