latinica  ћирилица
19/05/2017 |  17:54 ⇒ 18:02 | Аутор: РТРС

Црнадак: Мале земље могу дати значајан допринос миру и безбједности

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак нагласио је данас да мале земље попут БиХ, не могу играти кључну улогу у борби против глобалних пријетњи, али могу дати значајан допринос свјетском миру и безбједности, путем изградње стабилног окружења и конструктивне улоге у регионалним структурама.
Сарајево - Црнадак - Комитет министара Савјета Европе - Фото: СРНА
Сарајево - Црнадак - Комитет министара Савјета ЕвропеФото: СРНА

У обраћању на 127. засједању Комитета министара Савјета Европе, којим предсједава Кипар, Црнадак је истакао да нови изазови и пријетње, прије свега међународни тероризам, промет наркотика, организовани криминал, регионални конфликти, демографски проблеми, глобално сиромаштво као и нелегална миграција, носе глобални карактер и требају адекватан одговор цијеле међународне заједнице, као и солидарност у напорима за њихово превазилажење.

Црнадак је истакао значај снажне сарадње у Југоисточној Европи, посебно на простору западног Балкана, јер се јачањем сарадње између држава у области економије, безбједности, као и у другим областима, најбоље доприноси остварењу поменутих циљева, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Током разговора са представницима Савјета Европе Црнадак је захвалио за учешће делегације Конгреса локалних и регионалних власти Савјета Европе у посматрачкој мисији локалних избора у БиХ, одржаних 2. октобра прошле године.

Он је навео да је то још један показатељ континуиране заинтересованости Савјета Европе за ситуацију у БиХ, подршку и пружање помоћи током протеклих година.

Црнадак се данас састао са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим.

На маргинама 127. засједања Комитета министара Савјета Европе Црнадак се сусрео и са комесаром за људска права Савјета Европе Нилсом Муижниексом.

Извор: СРНА