latinica  ћирилица
19/05/2017 |  18:37 ⇒ 20/05/2017 | 08:30 | Аутор: РТРС

Да ли зенички Митал због Љубије, отплаћује дуг према коалицији "Домовина"?(ВИДЕО)

Арселор Митал Зеница, према свему судећи, отплаћује дуг према СДА, и то само дан након што није изгласана продаја РЖР Љубије у Народној скупштини.
Изетбеговић и Наир - Фото: РТРС
Изетбеговић и НаирФото: РТРС

Договор Бакира Изетбеговића и Бију Наира, директора зеничког Митала, о изградњи меморијалног центра за Бошњаке у Омарској, резултат је повољног гласања коалиције "Домовина" у НСРС, а то за РТРС потврђује и посланик тог клуба.

Док су посланици "Домовине", бар како су они тврдили, размишљали о аргументима "за" и "против" продаје Љубије, Бакир Изетбеговић је, чини се, већ склопио договор са зеничким Миталом. Тај договор потврђен је на састанку са Бију Наиром, а резултат повољног гласања у Скупштини – изградња меморијалног центра за Бошњаке у Омарској. Да је гласање "Домовине" било условљено тим договором, потврђује и Адмир Чавка.

- За мене је то на неки начин морбидно да Митал након 14 година пословања у Омарској, да нису направили меморијални центар и да на неки начин условљавају наше гласање градњом тог споменика. Није мене нико звао, али је кроз причу било да је Митал спреман да направи тај центар - каже Чавка. 

- Мислите да је овај састанак, одмах је био након гласања, да је на неки начин отплата договореног дуга?(РТРС)

- Па тако испада, у сваком случају - одговорио је Чавка.

Потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић тврди да су Бошњаци поново "насанкали" српску опозицију у Скупштини.

- Сада је потпуно јасно на који начин се десило да бошњачки гласови који су испочетка подржавали ново запошљавање, запошљавање Бошњака и нову инвестицију, одједном били уздржани или против, да је то била акција Изетбеговића који је још једном насанкао СЗП. Ово је знак да они немају појма шта се дешава на укупној сцени у БиХ, да се наивно хватају за ствари не би ли Влади у Републици Српској било лошије, да би они имали већу шансу да се попну на власт - каже Стевандић.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица данас се није јављао на телефон, а њихов посланик Душан Берић је у телефонском разговору случај изградње меморијалног центра у Омарској назвао глупошћу, за коју ће Бошњацима бити неопходна дозвола за градњу, коју немају. Исто је поручио и приједорски Митал.

"Став компаније је одувијек био да је Арселор Митал спреман да подржи и олакша реализацију пројекта за изградњу меморијалног центра, под условом да су све неопходне законске дозволе обезбијеђене од стране надлежних органа локалне власти. Као оператер рудника, компанија Арселор Митал не може издати такве дозволе, њих морају издати надлежни органи локалне самоуправе који су за то задужени. У овом тренутку, таква дозвола није издата", навели су из Митала.

Ни предсједник ПДП Бранислав Бореновић се није јављао на телефон, а посланик Перица Бундало о овоме није обавијештен.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић поручио је да ће о изградњи меморијалног центра у руднику Омарска одлучивати грађани Приједора, а не неко ван тог града, без обзира на којој се функцији налази.