latinica  ћирилица
19/05/2017 |  18:38 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

"Ово је побједа, али рат тек предстоји"

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж назвао је важном побједом одлуку шведског тужилаштва да обустави истрагу о његовом случају, али је навео да “пут још није готов“.

“Ово данас је важна побједа за мене Ипак, пут тек почиње, прави рат је испред мене“, рекао је Асанж обраћајући се новинарима с балкона Амбасаде Еквадора у Лондону.

Према Асанжовим ријечима, држање под стражом и изручивање без оптужнице постали су карактеристични за Европску унију.

“Цивилизоване земље не смију тако да се понашају“, рекао је Асанж.

“Пријетње на мој рачун, на рачун мојих сарадника и Викиликса као издавача неће бити толерисане. Ипак, радо ћу разговарати с Министарством правде САД“, рекао је Асанж, негодујући истовремено због обећања британске полиције да ће га ухапсити уколико напусти зграду амбасаде.

Асанжови правници навели су, међутим, да ће покушати да разјасне с британским властима какав је статус његовог случаја.

Најављујући да ће Викиликс наставити своју дјелатност, односно да објављује документе, Асанж је важном побједом назвао и недавно ослобађање једног од Викиликсових извора информација Челзи Менинг. Њу је помиловао бивши амерички предсједник Барак Обама, а ових дана је пуштена на слободу.

Раније је Асанж обећао да ће напустити Амбасаду Еквадора након ослобађања Менингове, али у свом обраћању медијима данас није говорио о овом обећању.

У петак је објављено да је Главно тужилаштво Шведске обуставило истрагу о случају Асанжа који је осумњичен за силовање 2010. године. Лондонска полиција објавила је саопштење у којем је, међутим, упозорила да у случају да ће Асанж, ако напусти зграду Амбасаде Еквадора, бити поново ухапшен. Полиција је то образложила тиме што и даље важи наређење које је издао Вестминстерски магистратски суд након што је Асанж 29. јуна 2012. године одбио да се појави пред судијом.

Извор: Спутњик