latinica  ћирилица
19/05/2017 |  19:09 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Радне визе стопирају послове домаћих предузећа у Њемачкој (ВИДЕО)

Процедура која би Босну и Херцеговину могла да кошта стотине милиона марака!
Деташмани - Фото: РТРС
ДеташманиФото: РТРС

Радне визе за раднике, запослене у фирмама које имају деташмане за извођење послова у иностранству, постале су велики проблем домаћим привредницима. Чекања трају и по неколико мјесеци, а пословни партнери у Њемачкој не могу да чекају.

Бијељинско предузеће Монтинг монтажа већ осамнаесту годину добија деташмане за извођење радова у иностранству. У Њемачку мјесечно шаље 60 својих радника. Међу њима је и Горан Кулишић који каже да се на њемачком тржишту може  зарадити много више и да константно има посла, али да има проблема са добијањем виза.

Управо је добијање радних виза од прошле године постала ноћна мора послодаваца. Радници их у њемачкој амабасади чекају и по неколико мјесеци. То је довело у питање пословање домаћих предузећа, па поједина нису ни конкурисала за деташмане.

Спасоја Албијанић, директор Монтинга из Бијељине, истиче да не постоји пословни парнтнер који ће уговорити посао и онда чекати четири до пет мјесеци на радне визе.

Славко Ђукић, директор предузећа Грађус из Котор Вароша, каже да су проблеми почели прије годину, те да се визе чекају и по шест мјесеци.

Ако је судити по одговору из њемачке амбасаде, рјешење није ни на видику. За све су криве, кажу, олакшице за приступ њемачком тржишту рада за грађане земаља Западног Балкана. Имају велики број захтјева.

"Амбасада у овом тренутку, упркос кадровском појачању виза одјела, не може понудити више термина", навели су из амбасаде.

Домаћи привредници питају шта је са међународним споразумом гдје се Њемачка обавезала да ће радне визе за деташиране фирме рјешавати у року седам дана. Састанак представника Савјета министара БиХ, Амбасаде Њемачке и Спољнотрговинске коморе прије неколико мјесеци није дао резултате.

Франо Планинић, помоћник у МИП БиХ, каже да су с овим упознати и у Берлину, али да се проблем није почео рјешавати.

А овај проблем БиХ би могао да кошта стотине милиона марака, јер приход који остварују деташиране фирме није за потцијенити.

Анто Остојић, из Спољнотрговинске коморе, каже да је ријеч о око 150 милиона марака. Док Миле Петровић, из Привредне коморе Републике Српске, наводи да Српска од тога има 35 милиона евра.

БиХ има 2.000 деташмана, Републици Српској припада трећина. У Њемачку преко деташираних фирми највише иду грађевински радници.