latinica  ћирилица
19/05/2017 |  19:44 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Формиран предмет против Медџиде Кресо

Тужилаштво БиХ званично је прије неколико дана формирало предмет против Медџиде Кресо, бивше предсједнице Суда БиХ, и троје судија ове правосудне институције, а на основу кривичне пријаве коју су тачно прије мјесец поднијели  професор Фарук Јашаревић и његова адвокатица Едина Јахић.

Информацију о формирању предмета у Тужилаштву и провјерама из пријаве потврдио је Јашаревић. Он се, како нам је појаснио, увјерио прекјуче у Тужилаштву да је одређен и поступајући тужилац како би испитао све наводе из кривичне пријаве у којој се Кресо као првопријављена сумњичи да је починила кривично дјело из члана 238. Кривичног закона БиХ – “кршење закона од стране судија“.

Адвокатица Јахић у пријави је навела да јој је нанесена нематеријална штета, повреда професионалног угледа, а кривичну пријаву Тужилаштву БиХ поднијели су због судског спора са Спољнотрговинском комором БиХ у којем је Кресо предмет с Управног одјељења пребацила на Грађанско и тиме оштетила странке у поступку. Предмет је већ прошао кроз протокол, тврди Јашаревић.

Он је утврдио да ће данас поднијети као доказ и Кресину изјаву Балканској истраживачкој мрежи дату прије пет дана.

- Кресо је у тој изјави признала да је предмет пребацила другом одјељењу и то је за нас такође ваљан доказ - рекао је Јашаревић.и

У пријави од 19. априла наведено је да је Кресо, као тадашња предсједница Суда БиХ, “при прављену годишњег распореда, а што је по закону била овлаштена и одговорна, повјерила рјешавање овог предмета у извршним поступцима и поступцима обезбјеђења судијама Грађанског одјељења“.

Извор: Аваз