latinica  ћирилица
20/05/2017 |  12:28 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Угрожена "Нојева барка за сјемена"

Научници су на норвешком острву Спитсберген дубоко испод леда смјестили велики трезор који је био назван и Нојева барка за заштиту свјетских усјева у случају апокалипсе али су високе вриједности температуре довеле до топљења леда и угрозиле и саму унутрашњост овог здања.
Арктик - Фото: B92
АрктикФото: B92

Вода од отопљеног леда доспјела је у тунел на улазу у трезор на норвешком острву Спитсберген.

"Нисмо могли ни помислити да ће лед нестати и да ће бити овако екстремни временски услови. Много воде доспјело је на улаз од тунела и потом се заледила, тако да улаз подсјећа на глечер", рекла је званичник норвешке Владе Хеге Нја Аским.

Она је британском дневнику "Гардијан" рекла да сјеме ускладиштено унутар трезора није угрожено јер вода није допрла у унутрашњост трезора.

"Трезор је требало да дјелује без људске помоћи али сада морамо свакодневно да надгледамо стање", нагласила је Аскимова.

Трезор са свјетским сјеменом за усјеве отворен је 2008. године и то је бетонски бункер укопан стотину метара унутар планине. Расхладни уређај је осмишљен као безбједно мјесто за складиштење бројних врста од укупно три милиона познатих сјемена на Земљи.

Стручњаци истичу да би то био генетски ресурс од кључног значаја у случају глобалне катастрофе попуд удара астероида или нуклеарног рата.

Извор: СРНА