latinica  ћирилица
21/05/2017 |  12:53 ⇒ 16:49 | Аутор: РТРС

Сјеверна Кореја испалила балистичку ракету, Јапан снажно протествовао

Војска Јужне Кореје саопштила је да је Пјонгјанг лансирао балистичку ракету, која је летјела око 500 километара и вјерује се да је пала надомак источне обале Сјеверне Кореје.
Балистичка ракета Сјеверне Кореје, архив -
Балистичка ракета Сјеверне Кореје, архив

Стручни штаб оружаних снага Јужне Кореје и САД спроводи детаљну анализу лансирања.

Јужнокорејска војска је раније данас саопштила да је неидентификовани пројектил испаљен поподне по локалном времену са локације у близини Пукчанга. 

Предсједник Јужне Кореје одржао је Савјет националне безбједности у Плавој кући, како би се дискутовало о лансирању, саопштио је Кабинет предсједника.

Бијела кућа је потврдила да је Сјеверна Кореја лансирала балистичку ракету средњег домета (МРБМ) и истакла да је њен домет био краћи, него током недавно изведених тестирања.

"Свјесни смо да је Сјеверна Корја лансирала МРБМ", изјавио је званичник из Бијеле куће, пренио је Ројтерс.

Овај систем, посљедњи пут тестиран у фебруару, има краћи домет него ракете лансиране у Сјеверној Кореји посљедња три пута, додао је амерички званичник.

Јапан је снажно протестовао због најновијег сјевернокорејског лансирања ракете истакавши да Токио не може да толерише акте провокације који се понављају, изјавио је главни секретар јапанског кабинета Јошихилде Суга.

Рекао је да је ракета лансирана око 16.59 по локалном времену из приобалног западног дијела Сјеверне Кореје према Јапанском мору, пренео је Ројтерс.

Суга је додао да је ракета највјероватније пала изван јапанске ексклузивне екононске зоне и није причинила било какву штету бродовима и авионима.

Пјонгјанг је прошле недјеље лансирао ракету средњег домета "хвасонг-12", а аналитичари тврде да њен мотор има велики домет.

То је било десето лансирање ракета ове године, послије десетина тестова и две нуклеарне пробе 2016.

Сјеверна Кореја убрзано ради на производњи интерконтиненталне балистичке ракете способне да нуклеарну бојеву главу допреми до САД.

Амерички председник Доналд Трамп је рекао да се то неће десити.

Пјонгјанг одавно посједује способност да погоди мете у Јужној Кореји, ракетама "скад" домета до 500 километара, док Јапан може да погоди ракетама "родонг" које могу да добаце између 1.000 и 3.000 километара.

С процијењеним дометом од око 4.500 километара, ракета "хвасонг-12" може да досегне америчку пацифичку базу на острву Гуам.

Извор: Агенције