latinica  ћирилица
22/05/2017 |  09:20 | Аутор: РТРС

Караматић: Измјене изборног закона или реактивирање Херцег-Босне

Члан Предсједништва Хрватског народног сабора /ХНС/ Марио Караматић изјавио је да ће бити затражено реактивирање Хрватске Републике Херцег-Босне уколико до краја године не буду усвојене измјене Изборног закона БиХ које је предложио ХНС.
Марио Караматић - Фото: klix.ba
Марио КараматићФото: klix.ba

Караматић је навео да за то већ постоји подршка већег броја посланика у Сабору Хрватске, додајући да сматра да је реактивирање Херцег-Босне неопходно.

"Што се тиче трећег ентитета, морало би се ту ући у уставне промјене и имати консензус странака у БиХ. Пошто то очигледно није могуће, ХСС, којем сам ја на челу, заговара да се активирају чланови Бечке конвенције и да се вратимо на почетне позиције које смо имали приликом потписивања Вашингтонског споразума према међународном праву, а то је у овом случају Хрватска Република Херцег-Босна", рекао је Караматић за "Независне новине".

Он је додао да очекује да ће ову идеју подржати и остали из хрватских странака и да након тога "креће дипломатско-правни дио".

Караматић је навео да на нивоу БиХ нема више парламентарне већине, те да Савјет министара БиХ функционише као да је у техничком мандату и да се већина склапа од тачке до тачке.

Он сматра и да је Савез за промјене показао да не функционише на нивоу БиХ, гдје, како је навео, није само питање министра безбједности Драгана Мектића, "којег његова коалиција и странка можда не испрате довољно, већ је ту и проблем министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка са којим нико у парламенту нема никаквог контакта".

Извор: СРНА