latinica  ћирилица
23/05/2017 |  20:52 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Лавров: Нема политичке позадине у случају Агрокор

Током сусрета са хрватским шефом дипломатије Давором Ивом Штиром, министар Сергеј Лавров изјавио је да нема политичке позадине у одлукама руских банака у случају Агрокора.
Лавров и Штир (Фото: Н1) -
Лавров и Штир (Фото: Н1)

Лавров каже да не види политичку позадину, и да су о томе разговарали у оквиру питања економске сарадње.

- Сматрамо да постоје добре могућности сарадње у банкарском систему. Као што знате, Сбербанк и ВТБ су међу повјереницима Агрокора. Наши банкари су заинтересовани за његов опоравак, наравно узевши у обзир проблеме које Агрокор има - одговорио је Лавров на питање новинара имају ли одлуке руских банака политичку позадину након изјава хрватског премијера Андреја Пленковића, који је током посјете Кијеву понудио украјинским властима искуства за мирну реинтеграцију територије те земље.

Лавров је истакао да то питање треба да рјешавају директни учесници.

- Политички аспект је овдје само један - ми ћемо подржати рјешење које ће задовољити и наше банке и Агрокор - рекао је Лавров.

Штир је, како је пренијела Хина, изразио задовољство због тога што руска страна добро разумије шта је то што хрватска влада чини у сврху стабилизације тог концерна.

Шеф хрватске дипломатије нагласио је да почиње нова фаза у односима између Загреба и Москве након 11 година стагнације.

- Прошло је готово 11 година од посјете хрватског министра спољних послова Москви, према томе, ово што данас чинимо је отварање нове фазе у дијалогу између Хрватске и Руске Федерације - рекао је Штир.

Иначе, овај сусрет је дошао два дана уочи 25. годишњице успостављања дипломатских односа двије државе.

Извор: Танјуг