latinica  ћирилица
24/05/2017 |  08:25 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Данас у 13 часова пресуда у случају Милан Мандић и Елта

Суд БиХ данас ће изрећи пресуду предсједнику Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије Милану Мандићу и новинарима Телевизије "Елта", оптуженима за изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.
Суђење Мандићу - Фото: РТРС
Суђење МандићуФото: РТРС

На рочишту одржаном 17. маја, током изношења завршних ријечи, тужилац Тужилаштва БиХ Изет Одобашић затражио је да Суд изрекне условну казну као опомену да се оваква дјела више не понављају. За правно лице "Стијена" из Љубиња, чија пословна јединица дјелује у оквиру "Елте", тужилац је предложио новчану казну у износу не мањем од 50.000 КМ.

Мандићев бранилац Драгиша Јокић и бранилац новинара "Елте" Владо Адамовић затражили су ослобађајућу пресуду, истичући да је оптужница непотпуна, контрадикторна, да има дискриминаторске елементе, као и да Тужилаштво није извело ниједан доказ да су оптужени новинари прекршили новинарски кодекс, јер би у супротном реаговала Регулаторна агенција за комуникације.

Одбрана је предочила доказе да су и над Србима 1992. и 1993. године почињени ратни злочини у Скеланима, Кравицама и Поточарима, да Мандић ништа није измислио и да је његово легитимно право да изнесе мишљење о догађају.

Кривичну пријаву против Мандића и новинара "Елта" телевизије поднијели су представници бошњачких удружења из Сребренице због Мандићеве изјаве 19. фебруара 2014. године, када је у вези са јавним иступима Мунире Субашић и Хатиџе Мехмедовић, које представљају Удружење "Мајке Сребренице", између осталог, рекао да ће "њихове говоре стићи Божија правда".

Извор: СРНА