latinica  ћирилица
24/05/2017 |  08:37 ⇒ 09:00 | Аутор: РТРС

Свечана академија поводом 25 година Универзитета у И.Сарајеву

Универзитет у Источном Сарајеву организоваће данас, на Дан универзитета и јубилеја четврт вијека постојања, свечану академију и промоцију доктора наука.
Универзитет у Источном Сарајеву - Фото: РТРС
Универзитет у Источном СарајевуФото: РТРС

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић присуствоваће данас у Источном Сарајеву свечаној академији поводом обиљежавања Дана Универзитета у Источном Сарајеву.

Свечаној акедемији присуствоваће и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, којој ће бити уручена Повеља за нарочите заслуге и изузетан допринос развоју Универзитета, коју је Сенат Универзитета у Источном Сарајеву додијелио Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију, саопштено је из ресорног министарства.

Универзитет у Источном Сарајеву представља једно од средишта интелектуалног живота Републике Српске и БиХ, а наставу на овој високошколској установи тренутно похађа више од 13.000 студената, док је од оснивања студије завршило око 18.000 студената.

Универзитет већ 25 година, у 10 градова у којима су смјештени факултети и академије, пружа младим људима шансу да уђу у свијет науке, умјетности, знања и иновација, саопштено је из Универзитета у Источном Сарајеву.

"Дислоцираност факултета и академија посебна је специфичност нашег Универзитета, што пружа могућност младим људима да наставе школовање на овој високошколској установи и без напуштања својих мјеста становања", наводи се у саопштењу.

Из Универзитета истичу да њихови студијски програми прате савремене научне трендове и научна сазнања, те да настоје да их што више ускладе са актуелним кретањима на тржишту рада и усагласе са потребама привредног окружења.

Универзитет баштини традицију једне од првих високошколских институција у БиХ - Богословије у Сарајеву која је основана 1882. године и у којој су се, осим богословских, изучавали и свјетовни предмети.

Као прва српска висока школа у БиХ, Богословија у Сарајеву представља матицу Универзитета у Источном Сарајеву.

Ова високошколска установа основана је одлуком Народне скупштине Републике Српске 14. септембра 1992. године под именом Универзитет у Сарајеву Републике Српске, а настава се почела изводити на првих пет факултета у октобру академске 1993-94. године.

Почетни назив Универзитета промијењен је 1992. године у Универзитет у Српском Сарајеву како се називао све до 2006. године када је, у складу са Болоњским процесом, Универзитет преименован у Универзитет у Источном Сарајеву.

Универзитет у Источном Сарајеву од академске 2007-2008. године представља интегрисани универзитет са статусом правног лица и у свом саставу има 15 факултета и двије академије.

Након оснивања Универзитета у Источном Сарајеву прије четврт вијека, развој ове високошколске установе нарочито су помогли Универзитет у Бањалуци и универзитети из тадашње Савезне Републике Југославије.

"Свјесни чињенице да носиоци друштвеног прогреса може бити само кадар који посједују одговарајуће знање и који је спреман да преузму одговорност за развој друштва, трудићемо се да у наредном периоду на још виши ниво подигнемо квалитет знања које нуди Универзитет у Источном Сарајеву", наводи се у саопштењу.

Поводом Дана Универзитета и обиљежавања 25 година постојања Универзитета у Источном Сарајеву, у великом амфитеатру "Професор др Вељко Вулетић" на Електротехничном факултету у 11.00 часова биће одржана свечана промоција доктора наука, у 17.00 часова свечана академија, а изјаве за медије планиране су у 16.30 испред амфитеатра.

Извор: Срна, РТРС