latinica  ћирилица
24/05/2017 |  09:13 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Трамп у получасовном разговору папи: Нећу заборавити оно што сте ми рекли

У Апостолској палати у Ватикану одржан је састанак америчког предсједника Доналда Трамп и папе Фрање.
Папа - Трамп (фото:tanjug.rs) -
Папа - Трамп (фото:tanjug.rs)

Предсједник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп обећао је папи Фрањи након сусрета у Ватикану да неће заборавити оно што му је папа рекао.

Трамп и папа Фрања размијенили су поклоне након сусрета у Ватикану.

Папа Фрања је поклонио америчком предсједнику три своја главна учења, које углавном увијек поклања шефовима држава који га посјећују и скулптуру маслиновог дрвета које симболизује мир.

Трамп је дјеловао много опуштеније након сусрета и са осмијехом на лицу рекао да би нам мир свима био од користи, пренио је Ројтерс.

Трамп је папи на поклон донио књиге Мартина Лутера Кинга и рекао му да се нада да ће уживати у њима.

Поједине главне теме садржане у тим учењима жестоко су супротстављене Трамповој политици и обећањима датим током предизборне кампање, посебно на пољу заштите животне средине и неједнакости у приходима.

Трамп и папа су се састали у Апостолској палати у Ватикану.

Састанак Трампа и папе одржан је иза затворених врата.

Трампова супруга Меланија је овом приликом, за разлику од посјете Саудијској Арабији, носила мараму на глави, што је у складу са протоколом Ватикана.

Амерички предсједник допутовао је у Италију након што је завршио посјету Израелу.

"Трамп и папа не дијеле исте ставове"

Агенција Ројтерс наводи да Трамп с папом не дијели исте ставове по питању миграција, климатских промјена и ислама.

Британска агенција подсјећа да је Трамп прије четири године критиковао папу, неколико дана након што је изабран за поглавара Римокатоличке цркве, јер се вратио у црквену резиденцију, гдје је одсјео у Риму, како би лично платио рачун.

"Не свиђа ми се да видим како папа чека на рецепцији хотела како би платио свој рачун. То није нешто што наликује папи", навео је Трамп на свом Твитер налогу 19. марта 2013. године.

Професор теологије и вјерских студија на Универзитету Виљанова у САД Масимо Фађиоли види први састанак Трампа са папом као "тренутак истине".

"Разлике су стварне и нису их измислили медији, као што поједине Трампове присталице тврде", сматра Фађиоли.

Прошле године, одговарајући на питање о ставовима тадашњег предсједничког кандидата о имиграцији и намјери да изгради зид дуж границе САД са Мексиком, папа Фрања је рекао да човјек који размишља о градњи зидова, а не мостова "није хришћанин".

Трамп, који је одрастао у презбитеријанској породици, али не одлази редовно у цркву, оцијенио је да је срамно да папа доводи у питање његову вјеру.

Након што је изабран за америчког предсједника, Трамп је прекинуо са опаскама, док људи блиски папи Фрањи кажу да он није злопамтило и да жели да окрене нову страну, истиче британска агенција.

Раније овог мјесеца папа Фрања је рекао новинарима да ће бити искрен са Трампом упркос њиховим међусобним разликама.

Папа Фрања је рекао да неће покушати да убиједи Трампа да ублажи своју политику према имигрантима и питању животне околине када се буду срели, већ да жели да са њим нађе заједнички став у правцу сарадње ка постизању мира.

"Никада не доносим суд о некоме док га не саслушам", рекао је папа, преноси АП.

Новинарима је на повратку из Португалије рекао да ће са поштовањем саслушати Трампа и оно што он има да каже, и да ће му искрено рећи шта има.

Трамп ће провести мање од 24 сата у Италији, прије него што одлети за Брисел гдје ће разговарати са лидерима Европске уније и НАТО.

Он ће се вратити у четвртак у Италију како би присуствовао самиту Групе Седам индустријски развијених земаља.

Трамп се налази на првој иностраној турнеји од када је преузео дужност предсједника, а претходно је посјетио Саудијску Арабију и Израел.

Трамп и папа су разговарали јутрос око пола сата, пренио је АП.

Трамп и папа су се при сусрету руковали, а агенција АП наводи да се могло чути да је амерички предсједник рекао да је "велика част" бити у Ватикану.

Извор: Танјуг