latinica  ћирилица
24/05/2017 |  10:57 | Аутор: РТРС

БиХ: За тероризам и одлазак на страна ратишта осуђена 42 лица

Вршилац дужности главног тужиоца БиХ, Гордана Тадић, изјавила је да су, до сада, оптужена 42 лица за кривична дјела тероризма и дјела повезана са тероризмом и терористичким активностима, као што су одласци држављана БиХ на страна ратишта.
Гордана Тадић - Фото: nezavisne novine
Гордана ТадићФото: nezavisne novine

Тадићева је, у оквиру панела свих главних тужилаца у БиХ на конференцији у Сарајеву, рекла да је проценат осуђујућих пресуда био 92 одсто. Према њеним ријечима, у протеклих 14 година, само четири лица ослобођена су оптужби. У предметима за противзаконито формирање и придруживање "Исламској држави", није била нити једна ослобађајућа пресуда.

За кривична дјела тероризма изречене су правоснажне казне у трајању од укупно око 150 година затвора. Највећа казна изречена је Харису Чаушевићу за бомбашки напад на полицијску станицу у Бугојну 2010. године, у трајању од 35 година затвора, што је највећа казна за тероризам у БиХ и региону.

За одласке на страна ратишта и прикључивање формацијама "Исламске државе" осуђене су 23 особе на укупно око 50 година затвора, а највећа казна изречена је Хусеину Боснићу, од седам година затвора.

Извор: СРНА