latinica  ћирилица
24/05/2017 |  11:29 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

Конкурс за упис у први разред средњих школа у Српској

Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је данас Конкурс за упис ученика у први разред средњих школа са Планом уписа ученика у средње школе Републике Српске у школској 2017/2018. години.
Средња школа - Фото: РТРС
Средња школаФото: РТРС

Планом је предвиђен упис 11.346 ученика. Нова занимања у школској 2017/2018. години су техничар CNC технологија, струка Машинство и обрада метала и тeхничaр инфoрмaциoних тeхнoлoгиja, струкa Eлeктрoтeхникa.

Упис ученика обављаће се у два уписна рока: у јунском року, од 12. до 23. јуна и у јулском року, од 3.до 14. јула. Редослијед кандидата утврђује се према укупном броју бодова добијених на основу општег успјеха у основној школи, посебног успјеха у основној школи из пет предмета значајних за занимање у дређеној струци, односно у смјеру гимназије за који кандидати конкуришу, као и за упис у умјетничке школе те резултата остварених на посебном испиту за умјетничке школе.

Под једнаким условима конкуришу сви ученици са територије Републике Српске и Федерације БиХ, без обзира на то гдје су завршили основну школу, као и ученици из других држава. Конкурс за упис ученика у први разред средњих школа Републике Српске са Планом уписа ученика у средње школе доступан је на порталу Владе Републике Српске, на страници Министарства просвјете и културе.