latinica  ћирилица
24/05/2017 |  11:36 ⇒ 11:43 | Аутор: РТРС

Влада Српске прва у регији постала дио Мајкросфтовог програма о безбједности (ФОТО)

Данас је у сједишту Мајкрософт корпорације у Редмонду потписан споразум "Government Security Program" (ГСП) са Владом Републике Српске, који доказује посвећеност Мајкрософта дигиталној сигурности и приватности на националном нивоу.
Потписивање уговора између Владе Српске и Мајкрософта -
Потписивање уговора између Владе Српске и Мајкрософта

Свечаном потписивању присуствовали су, у име Владе Републике Српске директор Агенције за информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић, корпоративни потпредсједник за "Microsoft Trustworthy Computing Group" Скот Черни и директор Мајкрософт БиХ Омар Кривошија.

"Government Security Program" је креиран 2003. године за подршку размјене информација и напоре влада и међународних организација да заштите своје грађане и националне инфраструктуре од пријетњи и рањивости.

Данас је "Government Security Program" централна компонента у напорима Мајкрософта да изгради повјерење са владама широм свијета кроз програмску платформу која омогућава земљама широм свијета доношење бољих и одговарајућих одлука о технолошким питањима.

- Данашњим потписивањем споразума, Република Српска се прва у региону придружује међународној коалицији држава које препознају и активно раде на превенцији кибернетичких пријетњи. Кроз партнерство са корпорацијом Мајкрософт, која је највећи свјетски произвођач софтвера, Република Српска ће у подручју информационе безбједности бити препозната као важан регионални фактор и партнер државама које посједују значајне безбједносне капацитете, укључујући САД, Русију, Кину, Велику Британију и друге. Као потписнику овог споразума у име Владе Републике Српске, изражавам задовољство што је корпорација Мајкрософт препознала наше напоре на подизању свијести и изградњи сопствених капацитета из области информационе безбједности, а чему свједоче изјаве неких од највиших представника ове компаније - изјавио је у име Владе Српске Срђан Рајчевић, директор Агенције за информационо друштво Републике Српске.

У Мајкрософту чврсто вјерују да је сигурност рада полазна тачка те да државне институције морају бити фокусиране на заштиту, детекцију и брже одговоре на сигурносне пријетње.

Уз овај програм се омогућава јаче партнерство на питањима безбједности информационих система, као и у области едукације између Мајрософта и корисника владиних сервиса.

Данас "Government Security Program" користи више од 40 влада и међународних организација широм свијета, а Влада Републике Српске је прва влада у регији која је постала дио програма.

- Наша посвећеност сигурности, транспарентности и поузданости остају главни приоритет Мајкрософт корпорације, и сви свјетски догађаји повећавају важност овог приоритета - изјавио је Скот Черни, потпредсједник одјељења за Поуздано рачунарство у Мајкрософт корпорацији и додао:

"Мајкрософт је свјестан да је потребно много више од напредне технологије како би сигурност, транспарентност и поузданост постали реалност у дигиталном простору. Кроз "Government Security Program" ми смо у могућности да успоставимо снажнија партнерства између јавног и приватног сектора широм свијета и омогућити владама да доносе одговарајуће одлуке о технологији коју користе".

Директор Мајкрософта БиХ Омар Кривошија истакао је да му је изузетна част што је данас у сједишту Мајкрософт корпорације у Редмонду потписан споразум са Владом Републике Српске, а који има за циљ изградњу и имплементацију сигурније ИТ инфраструктуре, у циљу заштите грађана и економије.

- Још у марту прошле године, Мајкрософт БиХ потписао је Меморандум о разумијевању са Владом Републике Српске у области информационе безбједности, а данашњим споразумом Влада Српске се придружила "Government Security Programу", који омогућава сарадњу са Мајкрософтом на питањима едукације из области информационе безбједности, обезбјеђења информација и безбједности информационих система - додао је Кривошија.