latinica  ћирилица
24/05/2017 |  12:33 ⇒ 13:16 | Аутор: РТРС

Наставак сарадње Пољопривредног факултета и Универзитета Вајенштефан

Руководство и студенти Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци угостили су данас 25 професора и студената њемачког Универзитета Вајенштефан, у оквиру сарадње универзитета на програмима размјене студената и студијских програма.
Бањалука: Њемачка - Универзитет - Фото: СРНА
Бањалука: Њемачка - УниверзитетФото: СРНА

Продекан за међународну сарадњу и научно-истарживачки рад Пољопривредног факултета у Бањалуци Гордана Роквић истакла је значај сарадње у области размјене студената и заједничког учешћа у пројектима за аплицирање на фондове ЕУ, који могу допринијети развоју наставног особља и процеса.

"Тренутно смо у процесу развоја новог мастер студија, који ће, надамо се, бити акредитован на нашем универзитету, а који ће се одвијати по наставном плану и програму истом као и на Универзитету Вајнштефан, гдје се проводи већ 20 година", рекла је Роквићева новинарима.

Она је изразила наду да ће ова сарадња бити од користи, прије свега, привреди.

"Студијски програм који желимо да успоставимо заснива се на примијењеним научним истраживањима, те би највећу корист од свега тога требало да има наша привреда", појаснила је Роквићева.

Она је рекла да су студенти и професори из Њемачке јуче посјетили Пољопривредну задругу "Ливач", Удружење жена "Верићанке" и пољопривредно домаћинство, гдје су се упознали о организацији производње и нивоу технолошког развоја у Српској.

Декан студијског програма међународног студија за аграрну економију и рурални развој Универзитета Вајенштефан Јоханес Холцнер најавио је наставак успјешне сарадње.

"Имамо одличну сарадњу са професорима у Бањалуци. У овој години ћемо имати двије конференције у Бањалуци и једну у Њемачкој, на којима ће бити ријечи о наставним методама и могућностима сарадње", рекао је Холцнер.

Он је оцијенио да пољопривреда у БиХ има велики развојни потенцијал, који се види у свим областима и да су потребни високо образовани кадрови, да би он био искориштен.

"Потенцијал је у усјевима, тржишно оријентисаној и сточарској производњи", рекао је Холцнер.

Према његовим ријечима, Њемачка има развијенију технологију и стандарде, а БиХ има веома повољну климу, земљиште и квалитет аграрних ресурса.

"Уз могућност развоја кооперације између БиХ и Њемачке, ова земља би могла кренути напријед", навео је Холцнер.

Студент Универзитета Вајенштефан Максимилијан Хош рекао је да носи одличне утиске из Бањалуке и изразио наду да ће бити у прилици да дође на дужи временски период.

"Са нестрпљењем очекујем наставак наших посјета и боравка овдје. Први пут сам у Бањалуци и надам се да ћу имати прилику да проведем читав семестар овдје, да бих што боље упознао ову земљу", рекао је Хош.

Дајана Васиљевић, која је завршила Пољопривредни факултет у Бањалуци и тренутно је на мастер студијима на Универзитету Вајенштефан, каже да су професори на факултету у Њемачкој увијек на услузи студентима.

"Ми смо увијек на првом мјесту, факултет је ту за било какву помоћ - од новчане до било какве друге", рекла је Васиљевићева.

Извор: Срна