latinica  ћирилица
24/05/2017 |  12:51 ⇒ 13:15 | Аутор: РТРС

Вучић: Београд посвећен наставку дијалога са Приштином

Предсједник Владе Србије Александар Вучић рекао је да је за Србију очување регионалног мира и стабилности најважнији циљ и истакао да Београд остаје посвећен томе да се дијалог са Приштином настави.
Вучић - Хојт Ји (фото:Tanjug/Zoran Žestić) -
Вучић - Хојт Ји (фото:Tanjug/Zoran Žestić)

Вучић је на конференцији за новинаре након састанка са помоћником државног секретара САД за европска и евроазијска питања Хојтом Јиом рекао да је свом саговорнику пренио став Београда о могућности да Рамуш Харадинај буде премијер самопроглашеног Косова, али и то да је Београд посвећен да дијалог буде настављен у неком формату.

Вучић је истакао да Београд и Вашингтон немају исти поглед на проблем Космета, да САД имају континуитет политике на Балкану, да Београд зна шта се неће промијенити, али да је захвалан због ангажовања Кфора и Унмика.

- Ја сам са пуном одговорношћу примио господина Јиа. Ми имамо различита виђења према питању Косова и Метохије или како они кажу и "Косова". Наступамо са различитих позиција, али алтернатива је ужасна за српски народ на Космету. Пустите Владу Србије да ради свој посао. Да имамо мир, а не рат и да сачувамо своје достојанство - рекао је Вучић.

Он је истакао да је Србија суверена држава и да сама одлучује какво ће оружје набављати за своју војску.

Вучић је рекао да му је велика част што га је потпредсједник САД Мајк Пенс позвао да посјети САД и нагласио да ће термин посјете бити накнадно договорен.

Ји је потврдио да је са Вучићем разговарао о актуелним изазовима у региону и о начинима како САД и Србија могу помоћи сусједним земљама да крену даље и да сви буду боље интегрисани у ЕУ.

- Неопходно је да изградимо регион без корупције, криминала, регион опредјељен за веће инвестиције, ослобођен од трговаца дроге и криминала - рекао је Ји.

Он је истакао да је значајан дио разговора био посвећен односима Београда и Приштине и потреби даље нормализације односа.

Извор: СРНА