latinica  ћирилица
24/05/2017 |  13:05 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

Извјештај Тужилаштву БиХ против Јована Дивјака за ратни злочин

Полицијска управа Требиње доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против лица чији су иницијали Д.Ј. због постојања основа сумње да је починило кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против човјечности на подручју Општине Коњиц током 1992. године.

У саопштењу се наводи да је у том периоду пријављени у својству замјеника команданта Врховног штаба такозване Армије БиХ, команданта Територијалне одбране за Херцеговину и као један од оснивача "Патриотске лиге" за Херцеговину кршио правила међународног хуманитарног права, првенствено одредаба Женевских конвенција за вријеме оружаног сукоба у БиХ.

како СРНА незванично сазнаје, изјештај је поднесен против Јована Дивјака /80/ из Сарајева, који се, између осталог, терети да је знао за постојање логора Челебићи а ништа није учинио да би спријечио противправно лишавање слободе више стотина цивила српске националности, од којих је њих осамнаест подлегло, док је више десетина жена силовано.

Дивјак је у другој половини 1992. године посјетио логор Челебићи, општина Коњиц, у којем су се налазили противправно затворени Срби. У извјештају се наводи да је Дивјак подстицао и политичко-војну кампању, прогањање више од 600 лица српске националности и њихово затварање у логор Челебићи гдје је убијено 18 Срба, што је имало за посљедицу извршење тешких кршења Међународног хуманитарног права.

Извор: СРНА