latinica  ћирилица
24/05/2017 |  13:56 | Аутор: РТРС

Порошенко забранио најпопуларније мреже

Украјински предсједник Петро Порошенко забранио је најпопуларнији друштвену мрежу у земљи "Вконтакте" и мноштво других сервиса руског поријекла.
Илустрација (Thinkstock.com) - Фото: B92
Илустрација (Thinkstock.com)Фото: B92


"Вконтакте" је друштвена мрежа коју мјесечно посјећује 16 милиона људи. Број посјетилаца "Однокласника" /ok.ru/ износи 9,5 милиона.

Према подацима компаније "Mejl.ru /mail.ru/ grupa", санкције против руских компанија на пољу друштвених мрежа погодиће више од 25 милиона украјинских грађана.

Људи ће изгубити радна мјеста, уколико украјинске подружнице интернет компанија буду затворене, а хиљаде украјинских организација ће, можда, морати да нађе нови начин вођења рачуноводства.

Владу у Кијеву би то, према процјенама украјинских стручњака, могло коштати, најмање, милијарду долара.

Уредба Порошенка односи се на све сервисе компанија "Мail.ru/ grupa",  и "Јандекса" /Yandex/,  укључујући и друштвене мреже које им припадају - "Vkontakte" i "Odnoklasnik". 

Изван закона стављени су и интернет "производи" попут рјечника и програма за препознавање текста компаније  "ABBII" /ABBYY/ "- њихове технологије користе "Мајкрософт" и "Самсунг" - пословни канал "РБЦ", програм за рачуноводство компаније "1Ц", као и сервиси за наручивање таксија.

Званични Кијев своју одлуку објаснио је жељом да се "заштити национална безбједност".

"Санкције су уведене због непоштовања међународног права и повреде државних граница", рекао је украјински премијер Владимир Гројсман.

Али, Тања Купер, украјински представник међународне организације за заштиту људских права "Хјуман рајтс воч" сматра да је Порошенко задао страшан ударац слободи изражавања у Украјини.

"То је неопростиво кршење права Украјинаца на приступ информацијама по властитом избору, а ЕУ и други међународни партнери Украјине требало би да одмах позову Украјину да ту одлуку поништи", истиче она.

Директор Украјинског института националног сјећања Владимир Вјатрович позвао је недавно Украјинце да прекину све везе са родбином у Русији, односно да забораве породичне односе, јер они "штете Украјини".

Он је на својој "Фејсбук" страници навео да било који облик везе са Русијом може бити употријебљен против Украјине, преносе руски медији.

Извор: Срна