latinica  ћирилица
24/05/2017 |  14:37 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

Промовисано 25 доктора наука на Универзитету Источно Сарајево (ВИДЕО)

На Универзитету у Источном Сарајеву данас је промовисано 25 нових доктора наука, а за почасног доктора наука Универзитета проглашен је професор Миломир Нинковић, угледни свјетски хирург који је започео каријеру на овом универзитету.
Грујић - Нинковић - Фото: СРНА
Грујић - НинковићФото: СРНА

Сви могу бити поносни на успјехе које је Универзитет остварио током протеклих 25 година рада, рекао је ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић на свечаности поводом Дана овог универизета.

Подсјетио је да је Универзитет у Источном Сарајеву смјештен у 10 градова и да универзитету гравитира 35 општина из Републике Српске. Напоменуо је да је прије 25 година на овоме универзитету почео рад са врло скромним кадровским и материјалним могућностима, а данас наставу изводи 841 професор и асистент, односно 75 одсто наставе изводе властити кадрови.

Према његовим ријечима, сви факултети Универзитета у Источном Сарајеву опремљени су најсавременијом истраживачком и опремом за извођење наставног процеса, што даје могућности за даље унапређење рада. Истакао је да је на универзитету формирано више научноистраживачких центара, чији је задатак јачање фундаменталних и примјењених истраживања, трансфер знања и иновације у реалном сектору.

Ректор је подсјетио да се у протеклих 25 година водило рачуна о унапређењу студентског стандарда, те да су уз помоћ Владе Српске изграђени нови студентски домови и реновирани постојећи у Палама, у Фочи и Требињу.

- У овоме сектору морамо и даље наставити своје активности и настојати заједно са Владом Републике Српске да буде обезбијеђено побољшање студентског стандарда у Зворнику, Лукавици, Бијељини и Добоју. Очекује се да ће Влада о томе водити бригу и да ће обезбиједити средства за рјешавање овог питања, као и других финансијских потреба овога универзитета - истакао је Грујић.

Европска ректорска конференција акредитовала је Универзитет у Источном Сарајеву 2003. године, а 2012. године као први јавни универзитет у БиХ акредитован је и од домаће Агенције за акредитацију високошколских установа.

Грујић је навео да је за успјех у организацији научноистраживачког рада добијен још један сертификат који је додијелила Европска комисија.

- Током прошле и ове године извршена је модернизација наставних планова и програма на првом и другом циклусу, што је окончано релинценцирањем постојећих и нових студијских програма код Министарства просвјете и културе Српске - додао је Грујић.

Истакао је да су почеле активности на акредитацији студијских програма првог, другог и трећег циклуса, чији се завршетак очекује током 2018. године.

До сада су на 15 факултета и двије академије овог универзитета дипломирала 10.772 студента, магистарске радове је одбранило 815 студената и 319 студената је докторирало.

На Универзитету у Источном Сарајеву за протеклих 25 година студирали су студенти из свих бивших република СФР Југославије, а највише из Републике Српске и ФБиХ, те Србије и Црне Горе.

У школској 2016/2017. години на овом универзитету студира око 15.000 студената, који су уписани на 47 студијских програма првог, 47 програма другог и шест студијских програма трећег циклуса, те укупно 196 студената који су пријавили докторске дисертације према Закону о универзитету.

Грујић је истакао да је изузетна част да поздрави нове докторе наука који су докторске дисертације одбранили на овом универзитету, те им честитао на постигнутим резултатима, а уручене су им и дипломе.

- Ваш пут ка овим изузетном достигнућу у каријери није био лаган, а Универзитет је добио 25 нових научно-истраживачких радника и будућих професора - истакао је он.

Свечаности су присуствовали помоћник министра просвјете и културе Српске Радмила Пејић, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, начелници општина у саставу града, представници јавног и културног живота, проректори, декани и студенти, као и остали запослени на Универзитету у Источном Сарајеву и бројни гости.

Извор: СРНА