latinica  ћирилица
24/05/2017 |  15:56 ⇒ 25/05/2017 | 09:20 | Аутор: РТРС

Хоће ли гранични прелаз Нови Град-Двор поново бити отворен? (ВИДЕО)

Прије четири године затворен је транспорт за теретни саобраћај на граничном прелазу Нови Град-Двор. Хоће ли овај гранични прелаз поново бити отворен?
Прелаз Нови Град - Фото: РТРС
Прелаз Нови ГрадФото: РТРС

Предуслов за поновно отварање граничног прелаза у Новом Граду за теретни саобраћај је испитивање носивости моста.

О томе су данас разговарали представници Новог Града и Двора.

Локална власт од институција БиХ очекује да омогуће промет робе на овом граничном прелазу, што би унаприједило живот у овом дијелу Српске.

Укидање прелаза за теретни саобраћај највише невоља донијело је привредницима извозницима из Новог Града и сусједних општина. Користили су друге прелазе који су удаљени стотину кимометара, а то је повећавало укупне трошкове транспорта.

- Привредници очекују да се наша иницијатива подржи. Драго нам је да смо наишли на овакво разумијевање након дужег времена.То ће нам пуно значити, истиче Сава Стјепановић, предсједник Привредног савјета у Новом Граду.

Договорено је да се испитивања моста обаве у току јуна.

- Договорили смо заједничке акције како би отворили прелаз за робни саобраћај. Постоји први термин који би обухватио више визуелни преглед самога моста. И стварно тестирање, наводи ачелник Новог Града, Мирослав Дрљача.

- Циљ Двора и Новог Града да се тај мост отвори. Нажалост, граница је минус, а треба да је плус. Грађани с једне и друге стране морају од границе имати користи, а не да имају препреке, каже Никола Арбутина, начелник општине Двор.

Након што испитивање стања моста на Уни буде завршено, о отварању граничног прелаза одлучиће мјешовита комисија БиХ и Хрватске за границе.

Гранични прелаз у Новом Граду за теретни саобраћај затворен је од 1. јуна 2013. године, након уласка Хрватске у ЕУ.