latinica  ћирилица
24/05/2017 |  16:14 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

На путевима Српске преполовљен број погинулих у саобраћајним несрећама

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић изјавио је данас у Бањалуци да је, закључно са јучерашњим даном, на путевима Српске ове године погинуло 28 лица што је 56 људи мање него у истом лањском периоду, односно 50 одсто.
Сједница Савјета за безбједност саобраћаја Републике Српске у Бањалуци - Фото: СРНА
Сједница Савјета за безбједност саобраћаја Републике Српске у БањалуциФото: СРНА

Радовић је рекао да је број саобраћајних незгода смањен за око шест одсто.

"Надамо се да ћемо до краја године имати резултате у складу са Стратегијом безбједности саобраћаја, односно да до 2022. године преполовимо број погинулих и тешко повријеђених, као и трошкове саобраћајних незгода у Српској", истакао је Радовић.

Он је, након сједнице Савјета за безбједност саобраћаја Српске, новинарима рекао да је на ове резултате позитивно утицао нови Закон о безбједности саобраћаја, који предвиђа високе казне.

"Учесници у саобраћају више поштују прописе, вежу појасеве и поштују ограничења брзине. Прошле године смо имали 16, а ове 8,6 погинулих на 1.000 саобраћајних незгода", рекао је Радовић.

Он је рекао да је на овај резултат позитивно утицао и појачан број контрола Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске, те да се наредне године планира анализа ограничења брзина на путевима Српске, које би надлежни требало да ускладе са стварном ситуацијом на путевима.

Члан Савјета за безбједност саобраћаја Републике Српске Крсто Липовац нагласио је да Српска није реализовала све што је предвиђено Стратегијом безбједности саобраћаја, иако је стање знатно боље него прошле године.

"Најзначајније је стабилизовати финансирање активности у безбједности саобраћаја, унаприједити спровођење закона и рада МУП-а Српске, посебно набавком савремене опреме за контролу безбједности саобраћаја. То су савремени мобилни и стационарни радари за аутоматску и једноставну детекцију саобраћајних прекршаја", рекао је новинарима Липовац.

На сједнице Савјета за безбједност саобраћаја Српске било је ријечи о информацији о броју и посљедицама саобраћајних незгода за прва четири мјесеца ове године на путевима Српске, извјештају о накнадном прегледу спровођења препорука по извјештају ревизије учинка безбједности саобраћаја у Српској.

Разматрана је и информација о одржаној конференцији "Безбједност саобраћаја у локалној заједници" /Тара 2017. године/, те први позив за конференцију "Безбједност саобраћаја у локалној заједници" /Бањалука 2017. године/.

Сједници је присуствовао и министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић.

Извор: Срна