latinica  ћирилица
24/05/2017 |  17:11 | Аутор: РТРС

Малешевић: Сваке године све мање првачића

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је данас у Градишци да Министарство још нема прецизне податке о томе колико је првачића уписано у наредну школску годину, али да је сваке године све мање ученика првих разреда у основним школама, због чега су у посљедњих 10 година изгубљене скоро четири велике школе.
Министар Малешевић у Градишци - Фото: СРНА
Министар Малешевић у ГрадишциФото: СРНА

- Ријетке су средине у којима се повећава број првачића. Осим у Зворнику, углавном је мање или приближно исто уписаних ученика. Не може се са сигурношћи рећи да ће у наредну школску годину бити уписано више од 9.000 или 10.000 првачића, али је сигурно да смо уназад 10 година изгубили скоро четири велике школе - истакао је Малешевић новинарима.

Говорећи о уписној политици за средње школе, Малешевић је навео да је Министарство организовало конференцију са намјером да се сусретну представници министарстава, школа, локалних заједница и привредници да би се утицало на то да се планира упис на занимања која су потребна привреди.

- У многим срединама су прихватили савјете, али и у средњим школама је смањен број ученика, па се и оне боре да наставни кадар не остане без посла, а мање воде рачуна да ученици треба да заврше занимања која их неће одвести на биро рада, већ у предузећа и установе - рекао је Малешевић.

Он је истакао да је Министарство, тежећи да задовољи интерес привреде, донијело одлуку да од ове године огледно уведе дуални систем наставе за занимања обућар и столар.

- Одредили смо школе за столаре, од којих је једна у Прњавору, а друга у Бијељини, а дуални систем наставе за обућаре проводиће се у Дервенти и Котор Варошу. У овим школама и за ова занимања биће повећан фонд часова практичне наставе до 55 одсто - навео је Малешевић.

Он је истакао да се у дуални систем наставе иде опрезно зато што ће повећањем броја часова практчине наставе одређен број професора остати без пуног фонда часова, а могуће је да неки остану и без посла.

- Добро би било да можемо преписати моделе као што су у Аустрији, Швајцарској и Њемачкој, али наша привреда не може да поднесе такав систем образовања па смо почели да градимо свој дуални систем - каже Малешевић.

Извор: СРНА