latinica  ћирилица
25/05/2017 |  10:29 ⇒ 11:35 | Аутор: РТРС

Средствима Србије почела реконструкција главне саобраћајнице у Сребреници

У Сребреници је почела реконструкција главне саобраћајнице у вриједности 688.976 евра, које је обезбиједила Србија.
Реконструкција главне саобраћајнице у Сребреници - Фото: СРНА
Реконструкција главне саобраћајнице у СребренициФото: СРНА

Ријеч је о реконструкцији 2,8 километара саобраћајнице од Дома здравља до Учине баште, на излазу из Сребренице према Скеланима.

Ово је други пројекат чија је реализација почела захваљајући помоћи Србије.

Упоредо са овим пројектом биће расписан тендер за изградњу и реконструкцију четири и по километра тротоара уз главну саобраћајницу од насеља Солоћуша, на улазу у Сребреницу из правца Братунца, до Учине баште, те око километар тротоара у Скеланима.

Рок за завршетак радова које изводи предузеће "Зворник-путеви" је крај септембра.

Зграда дјечијег обданишта је први објекат који се гради у Сребреници средствима Србије. Изградња је почела 10. априла.

Планирана цијена изградње објекта површине 1.711 метара квадратних је 804.261 евро, а рок за завршетак радова је 15. септембар.

Србија је у новембру 2015. године обезбиједила помоћ за Сребреницу, када је на инвестиционо-развојној конференцији за ову општину премијер Александар Вучић обећао пет милиона евра, а та средства одмах је издвојила Влада Србије.

Два милиона евра уплаћена су у општински буџет за измирење дуговања и санирање буџетског дефицита, а три милиона евра су намијењена за пројекте за које се општина изјасни да су приоритетни.

Средствима Србије предвиђена је и градња једне производне хале, те још неколико инфраструктурних објеката у другој фази реализације програма утрошка тих средстава.

У претходној години обављене су све припреме, урађени пројекти и почела је реализација прва два пројекта.

Очекује се да ће ускоро почети и изградња пословне хале, локалних путева и још неких објеката које су општинско руководство и Скупштина општине одредили као приоритетне.

Србија финансира изградњу инфраструктурних објеката у сребреничкој општини посредством Развојног програма УН, који је спровео процедуру расписивања међународног тендера и изабрао извођаче радова.