latinica  ћирилица
25/05/2017 |  11:57 ⇒ 12:20 | Аутор: РТРС

Закони о акцизама и банкарству - важни елементи Реформске агенде

Закони о акцизама и банкарству су важни елементи Реформске агенде и услови неопходни за аранжман с ММФ-ом, као и за финансирање великих инфраструктурних пројеката широм БиХ од ЕБРД-а и других финансијских институција, речено је у Делегацији ЕУ у БиХ.
Делегација ЕУ у БиХ - Фото: РТРС
Делегација ЕУ у БиХФото: РТРС

"Што је још важније за народ у БиХ, повећање акциза је потребно да би се смањило вријеме транспорта, те омогућило произвођачима из БиХ да своје производе правовремено пласирају на међународна тржишта", истичу у Делегацији ЕУ.

На тај начин, кажу у Делегацији ЕУ креираће се више радних мјеста кроз изградњу ауто-путева, побољшати услуге и привући пријеко потребне инвестиције.

Политички лидери, који су поставили амбициозне рокове за чланство у ЕУ, треба да преузму одговорност како би осигурали да се ове мјере спроведу, поручују из Делегације ЕУ.

Генерални директор у Европској комисији задужен за сусједне земље и преговоре о проширењу Кристијан Данијелсон рекао је недавно, приликом посјете БиХ, да је усвајање сета закона о акцизама кључно за обезбјеђивање улагања у инфраструктуру која је важан дио Реформске агенде.

Он је додао да БиХ до сада није била у могућности да оствари било какав напредак када је ријеч о овом питању, а због немогућности да ријеши то питање по страни су остале даље активности на реализацији Реформске агенде.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је јуче у Сарајеву да није оптимиста да ће у Парламентарној скупштини БиХ бити усвојен сет закона о акцизама и нагласила да је потребно имати већину у парламенту БиХ да би тамо поново био упућен сет закона о акцизама.

Према њеним ријечима, ако се и приступи одређеном иновирању текста закона постоје ограничења.

"Не можете да освјежавате тај текст како вам то политички падне напамет зато што су неке ствари дефинисане са ММФ-ом. Тачно се зна шта ту може да се ради", истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да су на почетку тог процеса у оквиру исте политичке партије која је чинила већину на нивоу БиХ неки рекли да то могу да прихвате уколико се нађе рјешење за "плави дизел", иако то рјешење није могуће наћи на начин како су то они предлагали, нити то ММФ прихвата на такав начин.

"Онда из те исте политичке партије кажу да неће гласати за сет закона о акцизама и ако у њих буду уграђена рјешења о 'плавом дизелу'. То је политичка игра и нема везе са законом, нити са оним чему закон треба да допринесе", сматра Цвијановићева.

Премијер Федерације БиХ /ФБиХ/ Фадил Новалић рекао је да треба објаснити јавности о чему се ради кад је ријеч о сету закона о акцизама.

"Мислимо да је све скупа отишло у криву страну. Неко је инсталирао да ћемо ми из додатних акциза крипити буџетске рупе што је немогуће чинити из тога, а ни досада то није било могуће", нагласио је Новалић.

Извор: Срна