latinica  ћирилица
25/05/2017 |  14:49 | Аутор: РТРС

Штрбац: Кад год хоће да заплаше Србе, Хрвати отворе ладице са ратним злочинима

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац оцијенио је да Хрватска увијек кад хоће да заплаши Србе и одврати их од повратка отвори ладице са предметима ратних злочина, што је случај и са налогом за привођење 76 Срба из бјеловарског краја.
Саво Штрбац - Фото: РТРС
Саво ШтрбацФото: РТРС

Штрбац је рекао Срни да су, осим Рајка Аничића, чије се име налази на том списку, а који је ухапшен 22. марта приликом уласка из Србије у БиХ, раније ухапшени, а потом пуштени Вељко Дујаковић и Ранко Ђевђелија због повлачења оптужнице, односно преквалификације ратног злочина у оружану побуну, који у складу са Законом о опросту подразумијева амнестију.

"Обојица су пуштени из екстрадиционог притвора јер је Загреб повукао оптужницу. Хрватска је била дужна да у року од 40 дана Србији, односно Македонији, гдје су ухапшени, достави комплетирану документацију, што није учинила", рекао је Штрбац.

Са тог списка, како је навео, ухапшен је прошле године и Вељко Стјепановић, коме је дозвољено да се, уз кауцију од милион куна /око 135.000 евра/ брани са слободе и коме данас почиње припремно рочиште у Загребу.

"Када их ухапсе и када им загорчају живот, посебно тамо на Западу, гдје њихове породице данима након хапшења опсједају медији и праве прилоге о 'Менгели из комшилука', обично усљед недостатка доказа преквалификују дјело и, наравно, нису дужни да им дају било какво обештећење", рекао је Штрбац.

Он је нагласио да Хрватска тиме крши европске конвенције, али да се нико на то не обазире.

"Они би морали одлучити да ли је извршен ратни злочин или не, а овако када га преквалификују избијају оптуженим право на обештећење и на правду. Они кажу - 'Мало смо се шалили са вама'", рекао је Штрбац.

Он претпоставља да ће и епилог актуелног суђења Драгану Васиљковићу - Капетану Драгану бити преквалификација дјела.

"Ако му преквалификују ратни злочин, а извјесно је да ће то урадити јер немају на основу чега да га осуде, он неће имати право на обештећење за све оно што је проживио и проживљава већ 11 година", рекао је Штрбац.

Према његовим ријечима, у Хрватској постоји приступ да је сваки пунољетан и војно способан Србин у Хрватској 1991. године и ратни злочинац - то се не мијења.

"У активном статусу у Хрватској је 1.527 процесуираних Срба за ратне злочине. 165 Срба је ухапшено до сад по Интерполовој потјерници, а 57 их је изручено", подсјетио је Штрбац.

Извор: Срна