latinica  ћирилица
25/05/2017 |  18:24 ⇒ 18:36 | Аутор: РТРС

Влада Швајцарске помаже модернизацију практичне наставе

Агенција "ПРЕДА-ПД" потписала је уговор о реализацији пројекта "Практична настава на радном мјесту-фаза два" чија је вриједност 276.500 КМ, а финансира га Влада Швајцарске кроз програм "Прилика плус".
Приједор - образовање - Фото: СРНА
Приједор - образовањеФото: СРНА

Пројекат, који ће од августа ове до септембра наредне године спроводити Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, подразумијева модернизацију и оспособљавање кабинета практичне наставе, школских радионица и кабинета у три приједорске школе и једној школи у Козарској Дубици.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић је истакао да је ова локална заједница одавно препознала потребу прилагођавања школства потребама тржишта рада и да путем процеса обуке дјеца буду спремна за одлазак на радно мјесто послије школовања.

"Овим уговором омогућићемо да се наставна учила у овим школама прилагоде потребама одвијања савремене практичне наставе", рекао је Ђаковић.

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић је истакао да јака привреда захтијева добар образовни систем, који ће да школовати кадрове потребне предузећима.

"Неопходно је да унаприједимо практичну наставу. Ова средства су директан вид финансијске помоћи како би били унапријеђени кабинети, да би средошколци након завршеног школовања знали гдје ће и шта да раде. Тиме добијамо и задовољне послодавце који ће им омогућити посао", рекао је Ђукић.

Пројектом "Прилика плус" планирана је модернизација и оспособљавање три кабинета практичне наставе у Машинској школи, кабинета практичне наставе за куваре и конобаре у Економској школи и кабинета за куваре у ресторану и кухињи у Центру "Сунце", те кабинета за вариоце у Средњој машинској школи "Никола Тесла" у Козарској Дубици.

Поред модернизације кабинета практичне наставе пројекат обухвата низ активности које ће значајно допринијети побољшању квалитета наставе, али и промоцији поменутих школа и занимања.

Приједорска агенција "ПРЕДА–ПД" је у посљедње три године, уз помоћ Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа и средстава Владе Швајцарске, добила за школе средства од 500.000 КМ.

Извор: СРНА