latinica  ћирилица
25/05/2017 |  18:27 ⇒ 26/05/2017 | 07:45 | Аутор: РТРС

Осипање у редовима СДС-а; Проблеми у бањалучком ГО (ВИДЕО)

Осипање у редовима СДС-а настављено је и данас.
Божидар Васић - Фото: РТРС
Божидар ВасићФото: РТРС

Посљедњи који је раздужио партијску књижицу је доскорашњи члан Главног одбора Божидар Васић. Предсједника угљевичког одбора странке и начелника општине Василија Перића оптужује да је потпуно приватизовао одбор, нетранспарентно трошећи средства из општинског буџета. Тако је само три дана прије изборне скупштине СДС-а, ситуација у овој странци све турбулентнија.

- Ситуација у Угљевику много је гора од оне због које СДС критикује власт на нивоу Републике Српске - поручује Васић и додаје да је искључиви кривац за то начелник општине и дугогодишњи предсједник угљевичког СДС-а Василије Перић.

- Ја сам покушао да се борим изнутра против тога, нажалост, нисам успио, али сада ћу покушати да се борим споља - каже Васић.

Перић одговара да је Васићу само требао изговор да напусти странку и да одлази за бољим обећањима. Тражи да врати функцију директора Водовода. Сличног мишљења је и предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

- Мислим да је господин Васић имао нереалне амбиције, а СДС не може да буде роб таквих нереалних амбиција и мотива - истиче Говедарица.

Ипак, неспорна је чињеница да је Васић трећи истакнути члан СДС-а, који је у кратком временском року напустио странку или њене органе. Прије њега клуб СДС-а у Народној скупштини, напустила је Симуна Жакула, а оставку на све функције у странци поднио је и Драган Мектић. Сви су као разлоге навели проблеме у општинским одборима.

Проблема, изгледа, има и у бањалучком Градском одбору. Избор Младена Кајкута за новог предсједника, за собом је оставио бројне репове, а већи број чланова тврди да је све било намјештено. Некима није било ни дозвољено да присуствују Изборној скупштини.

Члан бањалучког СДС-а Ненад Марчетић рекао је новинарима да њему и појединим члановима није дозвољено присуство Изборној скупштини. 

- Све је у гепеку одрађено. Значи, ове скупштине није ни требало да буде - рекао је Марчетић.

Кајкут одговара: "Ако неко није био члан скупштине, наравно да није могао да уђе".

С друге стране, Говедарица сматра да је сједница Градског одбора била веома добро организована, иако гласању није присуствовао.

- Оног момента када су кренула гласања и кренуло пребројавање гласова, није више било разлога да сједим тамо. Нити сам делегат, нити имам право гласа, нити сам био у некој комисији за бројање - истиче Говедарица.

На могућност оваквих превирања у странци још у октобру прошле године упозоравао је Огњен Тадић, који је у отвореном писму Главном одбору и сам поднио оставку на све страначке функције. Тада је упозорио на лошу кадровску политику и отуђене центре моћи који су жељели да управљају странком.

- Мислим да смо се потпуно изгубили након Општих избора 2014. године. Што је најгоре, свако жив нам је говорио да смо се изгубили, а ми смо као хипнотисани настављали даље - навео је Тадић.

Да ли ће изборна скупштина у недјељу смирити страсти, или отворити нове подјеле? Према изворима Независних новина, за премоћ у одлучивању бориће се три супротстављене фракције. Једну предводи предсједник странке, Вукота Говедарица и генерални секретар Игор Остојић, другом управљају Мирко Шаровић и Немања Васић, док трећу предводе Мићо Мићић и Дарко Бабаљ.