latinica  ћирилица
26/05/2017 |  11:19 ⇒ 13:28 | Аутор: РТРС

Алумини позитивно мишљење независног ревизора

Компанија Алумина из Зворника добила је позитивно мишљење независног ревизора који је контролисао финансијске извјештаје овог привредног друштва у 2016. години, саопштено је из ове компаније.
Алумина Зворник - Фото: СРНА
Алумина ЗворникФото: СРНА

Алумина трећу годину заредом добија позитивно мишљење независног ревизора на своје пословне извјештаје, навео је
директор Сектора за економику и финансије Владимир Крстић.

- Позитивно мишљење ревизора, у условима неријешеног статуса и комплексних односа, доказује да су све службе и сектори који су били одговорни у предузећу, од производње до заједничких служби, урадиле свој задатак у складу са законом и међународним рачуноводственим стандардима на највишем нивоу - истиче Крстић.

Он додаје да то потврђује добру организованост, тачност и стручност служби у оквиру компаније. Према његовим ријечима, независни ревизор није уочио никакве неправилности, које би захтијевале квалификације на финансијске извјештаје, што значи да је пословање Алумине, у свим материјално значајним ставкама, у складу са законом, стандардима и рачуноводственим правилима.

- Финансијски извјештаји Алумине приказују истинито и објективно стање имовине, капитала и обавеза предузећа са стањем 31. децембар 2016. године, као и резултат пословања и токове готовине за протеклу годину, а у складу са прописима о рачуноводству и ревизији Републике Српске - наводи се у Нацрту извјештаја независног ревизора.

Крстић каже да је за Алумину, која је један од највећих извозника у Републици Српској и БиХ и има значајне интернационалне уговоре, веома битно мишљење независног ревизора.

- С обзиром на околности у протеклом периоду и ситуацију изазвану блокадом рачуна, имамо пољуљано повјерење код банака и добављача. Позитивно мишљење овлашћеног ревизора је добар сигнал банкама, добар знак повјериоцима и пословним партнерима, као и свима који желе да послују с Алумином, да компанија и поред искушења кроз која пролази, има јасну визију, организацију и резултате који су потврђени од независног ревизора - наглашава Крстић.

Он истиче да је Алумина кредибилан партнер и компанија која има своје пословне циљеве, добру организацију и људске потенцијале, да и у оваквом амбијенту успијева да позитивно послује. Каже да је пословну 2016. годину Алумина завршила с нето добити прије опорезивања од 12,4 милиона КМ.

- Након обрачунатих обавеза за порез на добит од 1,5 милиона КМ, нето добит послије опорезивања износила је 10,9 милиона КМ - каже Крстић и додаје да Алумина већ четврту годину позитивно послује.

Према његовим ријечима, оствареним профитом додатно се повећава вриједност предузећа, што је битно за повјериоце, који имају призната потраживања код стечајног дужника, Фабрике глинице Бирач. Добит која је остварена у 2016. години, биће распоређена на "покривање" губитка, акумулираног у периоду прије стечаја у матичном предузећу Фабрици глинице Бирач, наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА