latinica  ћирилица
26/05/2017 |  15:10 ⇒ 16:11 | Аутор: РТРС

Приједор: Приједлог за изградњу споменика дјеци, жртвама ратова

Борачка организација и Организација породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила града Приједор предложиле су данас изградњу заједничког споменика дјеци Приједора страдалој у свим ратовима вођеним у 20. вијеку.
Приједор - Карлица, Предојевић - конференција за новинаре - Фото: СРНА
Приједор - Карлица, Предојевић - конференција за новинареФото: СРНА

Предсједник Борачке организације града Приједор Зоран Предојевић подсјетио је да је у Другом свјетском рату убијено 990 дјеце из Приједора због чега је предложено да се изгради заједнички споменик дјеци жртвама ратова у 20. вијеку, без раздавајања по националној основи. Према његовим ријечима, Борачка и организације које су проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата  увијек су толерантно гледале на сва збивања у Приједору и ни у једном моменту нису стале ни иза кога коме је доказано да је чинио ратне злочине.

Предсједник Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила града Приједора, Здравка Карлица, истакла је да бошњачка страна у Приједору тражи да се направи меморијал само за погинуле Бошњаке и Хрвате, умјесто да овај меморијал буде опомена за будуће генерације и позив на суживот.

У данашњем броју локалних седмичних новина "Козарски вјесник" објављен је списак 102 дјеце бошњачке и хрватске националности страдале у Приједору од 1992. до 1995. године, без имена убијене српске дјеце у ратовима у 20. вијеку.

Извор: СРНА